Utorak, 13.12.2022.

08:38

Kineski bombarderi krenuli ka Tajvanu; Očekuju invaziju

Ministarstvo odbrane Tajvana objavilo je 13. decembra približavanje ostrvu ukupno 29 letelica i tri broda. U 6:00 sati ujutro bili su oko Tajvanskog moreuza.

Izvor: B92

Kineski bombarderi krenuli ka Tajvanu; Očekuju invaziju
Foto: Profimedia

Ovo se navodi na sajtu ministarstva.

Prema pisanju medija, 18 strateških bombardera H-6 (koje Kina koristi) ušlo je u identifikacionu zonu protivvazdušne odbrane ostrva. Tajvan je poslao patrole "radi pažljivog posmatranja i odgovora".

Podsetićemo da je pre neki dan javljeno da predsednik Tajvana u bliskoj budućnosti očekuje invaziju na Kinu. On je naveo:

"Realno je da bi nam se ovo moglo dogoditi. Zato moramo da se pripremimo... Postoji realna pretnja. To nije samo izjava."

Pisali smo i da komandant američke mornarice smatra da je Kina sposobna da blokira Tajvan. Prema njegovim rečima, Kina sada ima najjaču mornaricu i nastavlja da je gradi.

Pored toga, saopšteno je da je američki predsednik Džo Bajden rekao da će američka vojska braniti Tajvan u slučaju kineske invazije. Na pitanje da li će SAD poslati svoje trupe da brane ostrvo, američki predsednik je odgovorio:

"Da, ako zaista dođe do napada bez presedana."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: