"Vratite vize..."; "Priznajemo, greška"

Evropska komisija priznala da je pogrešila kada je od Severne Makedonije i Crne Gore zahtevala da odrede vizni režim sa tzv. Kosovom, piše prištinska štampa.

Izvor: B92, TV Kljan Kosova/B.P.
Podeli
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Greška je napravljena u godišnjem monitoring izveštaju za zemlje sa liberalizacijom viznog režima, objavljenom 5. decembra, a ta greška se nalazi u nastavku. EK je saopštila da nema promene u svojim stavovima i snažno podržava liberalizaciju viza za građane Kosova i zahteva da se bez odlaganja ukine vizni režim za građane tzv. Kosova.

Nastavak, koji je od Severne Makedonije i Crne Gore zahtevao da izdaju vize građanima tzv. Kosova jer, izazvao je oštre reakcije na Kosovu, uključujući i onu ambasadora tzv. Kosova u Briselu Agrona Bajramija, koji je to opisao kao "neprihvatljivo". Međutim, dan kasnije je rekao da će EK ispraviti ovu grešku.

"Mogu da potvrdim da nema apsolutno nikakve promene u stavovima Evropske komisije i mi apsolutno podržavamo slobodu kretanja u regionu", rekao je na konferenciji za novinare portparol Evropske komisije Erik Mamer, prenosi prištinska TV Kljan Kosova.

EK je saopštila da će ova greška biti ispravljena kroz novu verziju istog izveštaja.

Ova institucija EU saopštila je i da bi propust bio u suprotnosti sa iskazanom podrškom EU slobodi kretanja između država regiona Zapadnog Balkana.

Predsednica EK Ursula fon der Lajen takođe je podržala dogovor postignut u okviru Berlinskog procesa o slobodnom kretanju samo sa ličnim kartama između država Zapadnog Balkana.

U međuvremenu, portparolka unutrašnjih poslova EK, Anita Hiper, rekla je da EK "u potpunosti podržava slobodu kretanja u regionu i u potpunosti podržava liberalizaciju viza za Kosovo, kao pitanje prioriteta".

"Što se tiče konkretnog pitanja iz regiona, mi ga unapređujemo i biće objavljena poboljšana verzija“, rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 83 idi na stranu