Novi sukob: Vođa "teško ranjen"

Dva vojnika poginula su u petak u istočnom Peruu u sukobu sa gerilcima Svetle staze, čiji je vođa "teško ranjen", saopštilo je u peruansko ministarstvo odbrane.

Izvor: B92

Nedelja, 14.08.2022.

11:12

Novi sukob: Vođa
EPA-EFE/Sebastian Montalvo Gray

Peruanska vojska i policija započele su u četvrtak operaciju protiv pripadnika Puta svetlosti u okolini Vizkatana, na istoku Perua, "zauzevši nekoliko terorističkih kampova i mesto gde se nalazio Viktor Kispe Palomino, poznat kao "drug Hoze". ", navodi se u saopštenju.

Okruženje Viskatana, gde se uzgaja kokain i kriju preostali pripadnici gerilaca Svetle staze koji štite šverc droge, decenijama su češljale vojne patrole.

U martu 2021. u istoj oblasti je ubijen još jedan čovek sa Svetle staze Horhe Kispe Palomino, zvani "Drug Raul", brat Viktora Kispea Palomina ili druga Hozea.

Svetli put, maoistička oružana organizacija, osnovana je u maju 1980. U proteklih dvadeset godina u sukobima sa vojskom stradalo je 69.000 ljudi, saopštila je Komisija za istinu i pomirenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: