Srpski ambasador: "Zašto baš na Vidovdan akt o Srebrenici u austrijskom parlamentu?"

Beč -- Srbi širom sveta, pa i u Austriji, obeležavaju Vidovdan, jedan od svojih najvećih praznika, rekao je ambasador Srbije u Beču Nebojša Rodić.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: EPA-EFE/DANIEL NOVOTNY
Ilustracija: EPA-EFE/DANIEL NOVOTNY

Rodić napominje da je baš za danas u tamošnjem parlamentu zakazana rasprava o rezoluciji o Srebrenici.

"Neću da kažem da se to desilo sa nečijom željom, upravo na Vidovdan, i neću to povezivati sa Vidovdanom u istoriji, ali u spoljno-političkom odboru parlamenta Austrije, danas će se raspravljati o rezoluciji koja nosi naziv "Rezolucija o sećanju na genocid u Srebrenici", rekao je Rodić.

Kako kaže, ta rezolucija nije akt kojim se osuđuje zločin, već je "akt o sećanju".

"A zašto sećanje posle 27 godina? To sećanje nama nije neophodno, jer ga mi jako dobro pamtimo. Nemamo porodicu, nemamo među drugovima i prijateljima nekoga ko, ne samo u tom ludilu u BiH, već u raspadu cele SFRJ, nije na neki način povređen ili se setio onog ko nije s njim", kazao je Rodić u svom govoru na sinoćnjem otvaranju "Srpskih dana kulture" koje organizuje bečko udruženje "Fokus".

Raspravu o toj rezoluciji pred odborom u parlamentu Austrije inicirale su četiri partije, Narodna partija Austrije, Zeleni, Sodijaldemokratska patija i NEOS.

"Videćemo kako će proći taj predlog, ali mi sa naše strane treba da i dalje nastavljamo politiku čiji je cilj mir, poštovanje, međusobno uvažavanje, što uvek potencira i predsednik Aleksandar Vučić", rekao je Rodić.

Kada je reč o Vidovdanu, uoči kojeg su u Beču počeli i "Srpski dani kulture", u organizaciji kulturnog udruženja "Fokus", Rodić je u svom obraćanju na otvaranju te manifestacije podsetio da je to i crkveni i državni praznik, u crkveni kalendar unet 1882, a sedam godina kasnije to je uradila i država, dok se od 2001.godine zakonom obeležava radno kao državni praznik u Srbiji.

Ambasador ukazuje da bismo, ukoliko se vraćamo kroz istoriju, mogli da nađemo mnogo događaja koji su se upravo zbili 28.juna, pre svega Kosovski boj 1389. godine, ali i Tajna konvencija Srbije i Austrougarske 1881.godine.

Poručuje da je Vidovdan dan kada treba da se podsetimo svih onih koji su se borili za slobodu, našu zastavu, srpski jezik, ćirilično pismo.

"Srbija je danas, kada se podsećamo na velikomučenog kneza Lazara, i na sve srpske junake iz Kosovskog boja, slobodna i slobodarska zemlja. I to je danas važno istaći s obzirom na sve što se događa u Evropi , a što, čini mi se, zapljuskuje svaku zemlju na svetu", rekao je Rodić.

Kako kaže, Vidovdan je pobeda života, Vidovdanom se radujemo životu, uz pregršt narodnih običaja kojima se taj praznik obeležava.

"To je dan u odnosu na noć, sreća u odnosu na tugu, veselje u odnosu na žalost. Tada smo pobedili smrt, dobili šta smo želeli - mogućnost da se borimo za svoju slobodu", dodao je ambasador.

Napominje i da danas svi koji gledaju u Srbiju moraju da "promene naočare" kroz koje to čine, jer je Srbija danas zemlja koja izaziva uvažavanje, i u međunarodnoj politici, ekonomskoj, socijalnoj, politici, sferi obrazovanja, kulture….

"Srbija je danas zemlja koja pobeđuje", zaključio je Rodić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 609 idi na stranu