Kurti i Viola fon Kramon se dopisivali na srpskom: "Odlično se razumemo" VIDEO

Premijer Kosova Aljbin Kurti obratio se na srpskom jeziku manjinskim zajednicama na Kosovu.

Izvor: B92, Kosovo online
Podeli
EPA/EFE/FILIP SINGER
EPA/EFE/FILIP SINGER

On je govorio o ekonomskim rezultatima svoje vlade pozivajući preduzeća u vlasništvu pripadnika manjinskih zajednica da mu predoče kakvu bi podršku voleli da imaju „od svoje Vlade“.

"Želimo da osiguramo da sve zajednice na Kosovu imaju korist od novog pristupa privredi sa novom energijom. Stoga pozivamo sva preduzeća u vlasništvu pripadnika manjinskih zajednica da se odazovu ovom pozivu i pruže nam mogućnost da čujemo od njih kakvu podršku bi voleli da prime od svoje Vlade", naveo je Kurti.

Kosovo, kako je rekao, ima potencijal da postane mesto svestranog razvoja.

"Otvoren sam za vaše predloge, pišite mi, želim Vam sve najbolje", poručio je Kurti.

On je naveo da se sledeće nedelje zaključuje prvo tromesečje druge godine njegove vlade i da je ekonomski razvoj bio i ostao njen prioritet.

"Zabeležili smo privredni rast od 10,53 odsto BDP, izvoz je povećan za 83 odsto, a strane direktne investicije su porasle za 22 odsto. U privredi smo povećali 25.000 radnih mesta...", naveo je Kurti.

Kako je dodao, svestan je rasta cena tokom poslednjih meseci, što je "podstaknuto ruskom invazijom na Ukrajinu".

"Nažalost zavisni smo od uvoza nafte u nedostatku naftnih resursa, isto kao i proizvoda koje svakodnevno konzumiramo jer već dugo domaća proizvodnja nije bila prioritet prethodnih vlada. I pored toga pokušavali smo da ublažimo uticaj ove situacije, naročito kod onih koji su najugroženiji", naveo je on, navodeći podatke o udvostručenoj socijalnoj pomoći za april, pomoći od 100 evra za penzije, studente i zaposlene...

Kurti se dotakao i svoje posete SAD gde je, kako je naveo, govorio o potencijalima Kosova, a istakao je i da se tokom ekonomskog foruma Davosu sreo sa potencijalnim investitorima.

„Želimo da naša ekonomija raste ali želimo i održiv i ravnopravan rast. To znači da svi moraju da iskoriste nove mogućnosti koje stvaramo jer su doprinos dali svi, pa tako i korist pripada svima", poručio je on.

Rekao je da se Vlada zalaže za to da se do 2024. godine udvostruči učešće žena na radnom tržištu i da je želja da "žene i muškarci imaju priliku da rade dostojanstven posao i za to dobiju poštenu platu".

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon pozdravila je obraćanje kosovskog premijera Aljbina Kurtija na srpskom jeziku i poručila mu na srpskom "Odlično se razumemo".

Ona je na Tviteru napisala da je dobro što se Kurti Srbima sa Kosova obratio na srpskom jeziku jer to povećava međusobno poverenje i unapređuje međuetničke odnose.

"Odlično se razumemo! Divno je što se kosovski premijer Aljbin Kurti obratio kosovskim Srbima na srpskom jeziku. To je dobrodošao i potreban korak ka povećanju međusobnog poverenja i unapređenja među-etničkih odnosa na Kosovu, jer nije uvek lako da se premosti taj jaz", napisala je Viola fon Kramon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 49 idi na stranu