Lavrov: Vučić je to rekao više puta

Sergej Lavrov izjavio da ruski predsednik Vladimir Putin nikada nije odbijao susret sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.03.2022.

11:55

Lavrov: Vučić je to rekao više puta
EPA-EFE Andrej Cukic

Međutim, dodaje ruski šef diplomatije, taj susret trebalo bi da bude dobro pripremljen.

Lavrov je u razgovoru sa četiri srpska medija, a na pitanje Tanjuga da li je moguć susret Putina i Zelenskog, kazao da bi bilo kontraproduktivno samo se sastati i razgovarati. "Sastati se i samo razmeniti mišljenja bilo bi kontraproduktivno", kazao je Lavrov.

Podsetio je da se pregovori s ukrajinskom stranom nastavljaju sutra u Istanbulu. "Mi smo zainteresovani da bude postignut rezultat, pre svega da se prekine ubijanje stanovnika Donbasa, o čemu je zapadna javnost ćutala i nijednom nije kritikovala dok je bombardovana civilna struktura i ginulo na hiljade civila", kazao je Lavrov.

Na pitanje da li bi Beograd bio dobro mesto za pregovore, Lavrov je naveo da je prestonica Srbije sjajan grad i da sa stanovišta pozicije i njegovog statusa odgovara za bilo kakve pregovore.

"Radi se ipak o tome da mesto pregovora treba da bude prihvatljivo za obe strane. Imali smo pregovore u Belorusiji, zatim je bilo nekoliko video-konferencija. Sada će biti pregovori Istanbulu. Mada smo spremni da razmotrimo i druge lokacije, uključujući Beograd", naveo je šef diplomatije Ruske Federacije.

Putin bolestan, Šojgu nestao?

Glasine o lošem zdravlju ruskog predsednika Vladimira Putina i o navodnom nestanku ministra odbrane Sergeja Šojgua su gluposti koje šire ukrajinske službe, tvrdi Lavrov.

"To su gluposti koje šire specijalne službe Ukrajine, ali i neoliberali iz Rusije koje se nalaze u inostranstvu i kojima daju papire sa uputstvima šta treba da govore tog dana", rekao je on odgovarajući na pitanje Novosti, i istakao da su svi živi, zdravi i da rade.

"Svakodnevno se to može videti preko televizije i društvenih mreža. Cela vlada i predsednik rade na očuvanju interesa Rusije“, podvukao je on. Lavrov je rekao i da ne može da odgovara na odluke koje donosi Srbija i njeno rukovodstvo vezano za uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji, kao i da Rusija duboko poštuje srpski narod i njegovu privrženost svojim tradicijama i prijateljima.

Lavrov je u onlajn intervjuu kazao da su Srbi i Rusi bratski narod koje povezuje i zajednička istorija, kao i pobede u borbi protiv zajedničkih neprijatelja.

"Ne mogu da odgovaram na odluke koje donosi Srbija i njeno rukovodstvo. Mi smo bratski narodi, objedinjuje nas zajednička istorija, zajedničke pobede protiv zajedničkog neprijatelja i vidimo koliko su ta osećanja ukorenjena u duši srpskog naroda i njegovog istorijskog sećanja", kazao je Lavrov, odgovarajući na pitanje.

Ističe da Rusija nikada ništa ne nameće silom i dodaje da Zapad to čini putem ekonomskih i drugih ucena. "To nije pristojno, tako se ne treba ponašati ni u društvu, a ni na međunarodnoj sceni kad svima pokušavaju da zavrću ruke.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je govorio više puta o toj temi kada je rekao da Srbija ima svoje interese. Duboko poštujemo srpski narod i njegovu privrženost svojim tradicijama i svojim istorijskim prijateljima", kazao je Lavrov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: