Sreda, 16.03.2022.

14:18

Zelenski od SAD traži S-300 ili sličan sistem; "Zar tražimo previše?" VIDEO

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski obratio se pred Kongresom SAD.

Izvor: B92

Zelenski od SAD traži S-300 ili sličan sistem;
Tanjug/Sarahbeth Maney/The New York Times via AP, Pool

On je zatražio da se zatvori nebo nad Ukrajinom.

Zatražio je od američkog Kongresa i da Ukrajini obezbedi S-300 i druge sisteme protivvazdušne odbrane kao alternativu uspostavljanju zone zabrane letova.

Zelenski je u govoru pred Kongresom SAD pozvao sve američke kompanije da napuste rusko tržište i zatvore američke luke za rusku robu.

"Da napravite zabranu letova nad Ukrajinom, kako bi sačuvali ljude, zar je to mnogo što tražimo? Ako je to mnogo što tražimo, nudimo alternativu. Znate koja vrsta odbrambenih sistema nam je potrebna, S-300 ili neki slični. Znate koliko zavisi od bojnog polja, mogućnosti da koristimo avijaciju. Jaka, moćna avijacija da zaštitimo naš narod, našu slobodu i našu zemlju", rekao je Zelenski.

On je tražio da Amerikanci budu nad ukrajinskim nebom i brane Ukrajinu

"Avijacija može da pomogne Ukrajini, Evropi, znate da oni postoje, ali su na zemlji, ne na ukrajinskom nebu. Oni ne štite naš narod", dodao je on.

U skladu sa čuvenim govorom Martina Lutera Kinga, Zelenski je dodao: "Imam san, to su vam poznate reči. Danas mogu da kažem, imam potrebu. Imam potrebu da zaštitim naše nebo. Potrebna mi je vaša odluka, vaša pomoć. Ta želja znači isto što vi osećate kada čujete 'imam san'", rekao je on.
Tanjug/Sarahbeth Maney/The New York Times via AP, Pool
Zelenski je na kraju virtualnog obraćanja američkom Kongresu uputio je direktnu molbu predsedniku DŽozefu Bajdenu i pozvao ga da bude "lider mira". "Mir u vašoj zemlji više ne zavisi samo od vas i vašeg naroda", rekao je Zelenski i dodao da mir "zavisi od onih pored vas, od onih koji su jaki." Kako je rekao Zelenski, njegov narod se bori za vrednosti Evrope i sveta, kao za svoje.

"Predsedniče Bajden, vi ste vođa svoje nacije. Nadam se da ćete biti vođa sveta. Biti vođa sveta znači biti vođa mira," kazao je Zelenski.

On se, takođe, prisetio Drugog svetskog rata i 11. septembra 2001. godine kada su, kako je naveo, napadnuti nevini ljudi. Zelenski je u obraćanju rekao da Rusija nije jednostavno napala Ukrajinu, već da je, kako je rekao, izvršila brutalnu ofanzivu protiv ukrajinskih vrednosti. Poručio je i da je ukrajinska prestonica Kijev pod svakodnevnim raketnim i vazdušnim napadima, ali da grad "ne odustaje".

"Zemlja je u najgorem ratu od Drugog svetskog rata i odupire se ruskoj agresiji već osam godina," kazao je on.

Na početku virtuelnog obraćanja američkom Kongresu ponovo je tražio da se uvede zona zabrane leta i dalju vojnu pomoć kako bi se zaštitilo nebo iznad Ukrajine.

"Da li je ovo previše što tražim?" upitao je Zelenski i dodao da ukoliko uvođenje zone zabrane leta jeste previše, traži odbrambeni sistem koji mu je potreban protiv ruskih vazdušnih napada, prenosi Bi-Bi-Si. Pozvao je na dodatno uvođenje sankcija Rusiji, koje bi uključile potpuno povlačenje sa tržišta američkih preduzeća, prenosi Rojters. "Sve američke kompanije moraju odmah da napuste rusko tržište jer je preplavljeno našom krvlju", rekao je Zelenski.

Takođe je predložio i uvođenje sankcija za sve političare u Ruskoj Federaciji. Ukrajinski predsednik kazao je da je njegova zemlja zahvalna na podršci SAD koju dobija i tome pripisuje zasluge za "lično učešće" američkog predsednika DŽozefa Bajdena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: