Čeka se "nemački recept" - i u dobru, i u zlu

Berlinu je data centralna uloga u ukrajinskom sukobu, između ostalog i zbog veza s Moskvom. Ali u Berlinu se još uvek traži – nemačka pozicija, piše Dojče vele.

Izvor: DW
Podeli
EPA-EFE/KAY NIETFELD / POOL
EPA-EFE/KAY NIETFELD / POOL

Zabrinutost od novog rata u Evropi raste, a u ponedeljak ujutro dobila je novu hranu: I SAD i Velika Britanija naredile su odlazak dela osoblja svojih ambasada, kao odgovor na „rastuću pretnju iz Rusije“, kako je to objasnio londonski Forin ofis. Misli se na gomilanje više od 100.000 ruskih vojnika duž ukrajinske granice.

Situacija je krajnje ozbiljna: ne samo da su oružane snage zemalja NATO u pripravnosti, kako je to u Briselu rekao generalni sekretar Jens Stoltenberg, već je on i najavio da će alijansa proširiti svoje prisustvo u istočnoj Evropi stacioniranjem dodatnih ratnih brodova i borbenih aviona.

Hojzgen: Rusija mora tačno da zna šta je čeka

EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO
EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Opasnost od ruske invazije na Ukrajinu vidi i nemački ambasador Kristof Hojzgen. U intervjuu za DW, dugogodišnji savetnik za bezbednost bivše kancelarke Angele Merkel i budući šef Minhenske bezbednosne konferencije poslao je jasne signale Moskvi: „Ovog puta hoćemo u izlog da stavimo veoma snažnu reakciju.“

Prema Hojzgenu, Rusija mora tačno da zna šta će se dogoditi ako Putin zaista napadne Ukrajinu. Istovremeno, Hojzgen je u razgovoru više puta naglašavao koliko je važno jedinstvo Zapada u suprotstavljanju ruskom „veoma agresivnom tonu“.

Gas i nafta

EPA-EFE Filip Singer
EPA-EFE Filip Singer

U Nemačkoj se, međutim, još uvek raspravlja o poziciji u ukrajinskom sukobu. Nije ni čudo, s obzirom na duboke istorijske veze sa Rusijom – u dobru i zlu – i odlične ekonomske odnose. Najvažnija stavka: isporuka ruske energije. Više 40 odsto sirove nafte i više od 50 odsto prirodnog gasa Nemačka uvozi iz Rusije.

To je jedan od razloga zbog kojeg je bavarski premijer Markus Zeder (CSU) za nedeljno izdanje lista „Frankfurter algemajne cajtung“ upozorio da pretnje i „sve strože sankcije“ Rusiji „ne mogu biti jedino rešenje“. Sankcije protiv Rusije već „duže vreme skoro da nemaju efekta“, a nove sankcije bi „često jednako štetile i nama“.

Proširenje NATO na istok, odnosno ulazak Ukrajine u taj vojni savez, jedna od centralnih tačaka spora u trenutnom sukobu, za Zedera „dugoročno neće biti na dnevnom redu“.

Otvorena pisma i apeli – kontradiktornog sadržaja

EPA-EFE KAY NIETFELD / POOL
EPA-EFE KAY NIETFELD / POOL

Objavljuju se otvorena pisma i apeli – kontradiktornog sadržaja. Sredinom januara, više od 70 stručnjaka za istočnu Evropu i bezbednost pozvalo je na okončanje „posebnog nemačkog puta“ prema Rusiji.

Nemačka više ne bi trebalo da sedi skrštenih ruku i da gleda na agresivne akcije Rusije. Autori vide Nemačku kao ključnu zemlju EU, NATO i zapadne zajednice vrednosti s posebnom odgovornošću, „kako u cilju obuzdavanja i sankcionisanja Rusije, tako i u vezi s podrškom državama koje Moskva rasparčava i maltretira“.

Nasuprot tome, još početkom decembra grupa bivših nemačkih diplomata i vojnih lica sa iskustvom u Rusiji objavila je apel pod naslovom „Izađite iz spirale eskalacije“ – uključujući četiri konkretna predloga za smirivanje situacije. Autori se zalažu za stvaranje situacija u kojima svi dobijaju kako bi se prevazišao trenutni ćorsokak. To takođe uključuje i „priznavanje bezbednosnih interesa obe strane“.

Sedenje na više stolica

Autori tog apela takođe vide Nemačku u ključnoj ulozi. Jedan od inicijatora je brigadni general Rajner Švalb, bivši nemački vojni ataše pri nemačkoj ambasadi u Moskvi. „Nemačka igra veoma važnu ulogu, jer Berlin igra centralnu ulogu u Evropi, a i sa američke tačke gledišta, Berlin je glavni kontakt između Evrope i Amerike“, rekao je Švalb za DW. I dodao: „Isto važi i za Rusiju. A što se Rusije tiče: Uprkos našoj istoriji, nemačko-ruski odnosi imaju izvesnu stabilnost.“

Švalb je tokom svojih razgovora u Moskvi poneo utisak da se Nemačka tamo i dalje pozitivno doživljava, uprkos značajnom pogoršanju posle 2014. „Ljudi (Rusi) prihvataju nemačku politiku, uključujući naš fokus na ljudska prava i vrednosti. Oni jednostavno ne žele da im se govori kakav treba da bude njihov sistem.“

Deluje kao da je Berlin sedi između svih stolica u ukrajinskoj krizi. Ali možda je to pravo mesto za posrednika. Diplomata Hojzgen je naglasio da Nemačka ima važnu ulogu u krizi: „To smo uradili još prošli put, kada su posle ruske invazije na Ukrajinu kancelarka Merkel i predsednik Oland doveli za sto ukrajinskog predsednika Porošenka i Putina.“ To je poznato kao „Normandijski format“. Prema rečima ministarke spoljnih poslova Analene Berbok, vlada u Berlinu sada je planirala novi posrednički sastanak između Nemačke, Francuske, Ukrajine i Rusije.

Sporazumi iz Minska – dobra osnova

Pregovori u Normandijskim formatu 2015. su doveli do sporazuma poznatog kao „Minsk II“. Istina je da sa implementacijom ne ide sve kako treba, međutim, odluke donete tada i u one u naknadnom sporazumu mogu se nadograditi, kaže Tomas Kunce. On je na čelu moskovske kancelerije Fondacije Konrad Adenauer bliske CDU.

U intervjuu za DW, Kunce objašnjava da je „sporazum iz Minska najmanji zajednički činilac“ i navodi šta je sve dogovoreno: „Od prekida vatre, do povlačenja teškog naoružanja; nadgledanja OEBS-a; dogovoreni su dijalog i modaliteti za lokalne izbore u Ukrajini; razmena zarobljenika, humanitarna pomoć i još mnogo toga. Mnogo toga na čemu može dalje da se radi – kada dođe do deeskalacije“.

Rusi su, smatra Kunce, već postigli nešto važno. „Uspeli su da ravnopravno pregovaraju s Amerikancima. Uspeli su da ponovo proradi Savet NATO-Rusija, koji je NATO suspendovao. I – Rusi su postigli da se razgovara o sferama uticaja.“

Bezbedan prostor za sve u Evropi

Pritom Kunce ne veruje da će se poredak u Evropi ponovo organizovati oko sfera uticaja velikih sila. „Naprotiv, moramo da razmišljamo unapred, da dođemo do poretka u Evropi koji nudi zajedničku oblast bezbednosti, bezbednost za sve“, zahteva Kunce.

Mnogo posla ima za diplomatiju. Povodom pitanja što to zapravo znači, Rajner Švalb voli da citira svog nekadašnjeg šefa, bivšeg ambasadora u Moskvi Ridigera fon Friča. Diplomatija, prema Fon Friču, znači „penjanje na isti zid uvek iznova – i ako ste pali 20 puta, pokušaćete i 21. put.“

U svakom slučaju, Nemačka trenutno ne razmišlja o povlačenju svojih diplomata iz Ukrajine. Analena Berbok je u Briselu jasno stavila do znanja da trenutno ne misli da ima smisla povući osoblje nemačke ambasade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 454 idi na stranu