"Ovo se toliko proširilo da više nisu potrebne nikakve mere"

Omikron soj koronavirusa se toliko proširio tako da nisu potrebne nikakve preventivne mere, osim rane samoizolacije, kaže hrvatski epidemiolog Dobrica Rončević.

Izvor: B92

Petak, 21.01.2022.

11:13

EPA-EFE Antonio Bat

Rončević, koji je epidemiolog Nacionalnog zavoda za javno zdravlje Hrvatske, u izjavi za HRT rekao je da se danas i naredne sedmice očekuje porast broja novozaraženih u Hrvatskoj, a podatak da je 30 do 50 posto pozitivnih među testiranima ukazuje da ima zaraženih koji to ne znaju.

Upitan u čemu je razlika između vakcinisanih i nevakcinisanih, Rončević kaže da su oni imunizovani zaštićeni od težih oblika bolesti i smrtnog ishoda.

"Nisam pristalica da se 'a priori' ide u ukidanje evidencije kakvu nude kovid potvrde. Samoizolacija je izgubila smisao i ona se gotovo potpuno ne sprovodi, naročito ne dosledno. Zbog toga bi trebalo tu meru zameniti sa širokim i dostupnim testiranjem”, smatra epidemiolog Rončević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: