Svet 2

03.05.2024.

11:48

Berlin optužio Moskvu: Nepodnošljivo

Berlin je optužio danas hakere za koje je naveo da ih podržala Moskva za sprovođenje "nepodnošljivog" sajber napada na Socijaldemokratsku partiju (SPD), upozoravajući da napad neće ostati bez posledica.

Izvor: Beta

Berlin optužio Moskvu: Nepodnošljivo
Shutterstock/David Remis Diez

Podeli:

"Danas nedvosmisleno možemo reći da možemo da pripišemo taj sajber napad grupi zvanoj APT28, kojom upravlja ruska vojna obaveštajna služba", rekla je nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok koja se nalazi u poseti Australiji.

"Drugim rečima to je bio sajber napad koji je podržala Rusija protiv Nemačke i to je apsolutno nepodnošljivo i neprihvatljivo i imaće poslecice", dodala je Berbok na konferenciji za novinare u Adeljedu.

Savezna istraga o napadu usmerenom protiv nemačke stranke SPD, vodeće partije u vladajućoj koaliciji,  u januaru 2023. je upravao završena, precizirala je ministarka bez davanja dodatnih detalja.

Grupa APT28 poznata i pod imenom Fensi Ber (Fancy Bear) optužena je da je odgovorna za desetine sajber napada širom sveta.  

Berbok je to izjavila posle sastanka sa svojom australijskom koleginicom Peni Vong koja je izrazila duboku zabrinutost i dala uveravanja da Berlin ima podršku Australije. 

"Mi smo se već pridružili SAD-u, Velikoj Britaniji Kanadi i Novom Zelandu da pripišemo zlonamerne sajberaktivnosti grupi APT28", rekla je Vong.

Agencija za sajber bezbednost Evropske unije otkrila je 2023. godine informacije nemačkih medija u kojima se ukazuje da je zvaničnik SPD-a bio na meti sajber napada u kome jemoguće bilo otkriće podataka. Agencija je tada ukazala da su bili konkretnii znakovi da se radi o ruskom "poreklu" napada.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: