"Zemlje EU da razgovaraju sa Rusijom"

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas u Evropskom parlamentu da evropske države moraju da prazgovaraju sa Rusijom.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/ Michel Euler
EPA-EFE/ Michel Euler

Pročitajte još:

"Na granici je 127.000 ruskih vojnika, spremni za rat u svakom trenutku"

Rusija tvrdi: "Samo vežbamo"

"Zemlje Evropske unije moraju zajedno da rade na novom sporazumu o stabilnosti i bezbednosti o kojem bi potom mogle da razgovaraju sa Rusijom",izjavio je Makron.

Makron je u obraćanju Evropskom parlamentu u Strazburu povodom početka francuskog šestomesečnog predsedavanja EU, poručio da Evropa želi da pronađe politički odgovor na sukob u Ukrajini i pozvao Rusiju da se suzdrži od "napora za destabilizaciju" na kontinentu, prenosi agencija Rojters.

"Bezbednost našeg kontinenta je nedeljiva", istakao je Makron i dodao da Evropa mora da definiše sopstvene bezbednosne garancije.

Takođe je dodao da Evropa mora da "bude u poziciji u kojoj bi se uverila da bezbednosne garancije mogu da budu i ispoštovane".

Dodao je da Francuska i Nemačka treba da nastave razgovore sa Ukrajinom i Rusijom u normandijskom formatu o ukrajinskoj krizi.

Makron je pozvao i na "snažnu i nezavisnu Evropu" koja može da odgovori na klimatske, tehnološke, digitalne izazove.

"Treba nam nezavisna Evropa koja će odlučivati sama o svojoj budućnosti i neće zavisiti od drugih sila", rekao je Makron, prenosi Hina.

Prioriteti francuskog predsedanja su i reforma šegenskog prostora, zaštita granica i borba protiv ilegalnih migracija, zelena i digitalna tranzicija, a Makron se založio i da EU i Velika Britanija pronađu put poverenja posle bregzita.

"Demokratija, napredak i mir, obećanja na kojima počiva Evropa, dovedeni su u pitanje i potrebno je raditi na tome da se održe", rekao je Makron.

Francuski predsednik rekao je i da je "vladavina prava dragocena, a one zemlje koje to ne poštuju treba uveriti da to ponovno čine", što se najviše odnosi na Mađarsku i Poljsku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 454 idi na stranu