EU: Trebalo je dati Srbima

EU kritikovala odluku da se Srbima na KiM ne omogući glasanje na referendumu i pozvala Beograd i Prištinu na dogovor koji bi omogućio da Srbi glasaju 3. aprila.

Izvor: RTS
Podeli
Tanjug/Dragan Kujundžić
Tanjug/Dragan Kujundžić

Portparol Evropske unije Peter Stano poručio je da je Srbima na Kosovu trebalo omogućiti izjašnjavanje na referendumu kroz mehanizam uz podršku OEBS-a.

"Glasanje Srba na Kosovu uz pomoć OEBS-a je odavno ustanovljena praksa, primenjivana više puta od 2012. do 2020. Žalimo zbog odluke da se ovog puta ne primeni taj dobro poznati mehanizam", rekao je Stano, prenosi RTS.

Peter Stano je pozvao Beograd i Prištinu da počnu razgovore o modalitetima učešća kosovskih Srba na izborima u aprilu.

"Iako ne postoji dogovor između Beograda i Prištine o ovom pitanju unutar dijaloga, očekujemo da strane počnu pregovore o modalitetima koji bi omogućili da Srbi ubuduće glasaju na izborima koje organizuje Srbija i spremni smo da posredujemo u tome", rekao je portparol EU.

Stano je dodao da dijalog Beograda i Prištine nije u zastoju, već da se nastavlja "svakodnevno", kroz kontakte sa svim stranama.

"Visoki predstavnik Borelj je razgovarao prošle nedelje sa predsednikom Vučićem i premijerom Kurtijem. To što nema sastanaka na najvišem nivou ne znači da dijaloga nema. Sastanak na ekspertskom ili političkom nivou biće održani kada za to dođe vreme", poručio je Stano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 83 idi na stranu