Ameriku čeka rat? "Postala je 'anokratija'"

Knjiga "Kako počinju građanski ratovi i kako ih zaustaviti" profesorke Barbare F. Volter šokirala je političku elitu i intelektualnu javnost Amerike.

Izvor: Novosti
Podeli
EPA-EFE/ STRINGER
EPA-EFE/ STRINGER

Profesorka Barbara F. Volter je politikologinja sa Univerziteta Kalifornije u San Dijegu.

Godinu dana posle upada desničara u Kapitol, u američkoj javnosti je sve češća teza da se zemlja nalazi u ozbiljnoj političkoj krizi, da se sistem nalazi između demokratije i autokratije, a sve više se pominje i mogućnost građanskog rata.

Na to upozorava i kolumnista vrlo uglednog magazina Njujorker Dejvid Remnik, koji je čitaocima skrenuo pažnju na nedavno objavljenu knjigu "Kako počinju građanski ratovi i kako ih zaustaviti" profesorke Barbare F. Volter, politikologa sa Univerziteta Kalifornije u San Dijegu.

Teza profesorke Volter da su SAD na ivici unutrašnjeg nasilnog sukoba izazvala je veliku pažnju javnosti pošto je ona bila u savetodavnom komitetu CIA pod nazivom "Radna grupa za političku nestabilnost", u kojoj je proučavala korene političkog nasilja u nacijama od Šri Lanke do bivše Jugoslavije.

Prema njenom mišljenju, Amerika više nije puna demokratija nego zemlja u statusu koji naučnici nazivaju "anokratija", odnosno u stanju između demokratije i autokratije, u kome se radikalno povećava verovatnoća epizodnog krvoprolića u Americi, pa čak i rizik od građanskog rata.

U svojoj knjizi i u razgovoru za ovonedeljni Njujorker radio-sat, profesorkaVolter je jasno stavila do znanja kako želi da izbegne senzacionalizam i izazivanje panike, ali je rekla da američki građanski rat u 21. veku ne bi ličio na sukob iz 19. veka.

Umesto toga, ona predviđa, ako dođe do najgoreg, da Ameriku čeka era raštrkanih, ali upornih akata nasilja: bombaških napada, političkih ubistava, akata asimetričnog ratovanja koje bi sprovodile ekstremističke grupe.

Profesorka Volter je navela i da, kao neko ko je proučavao preduslove građanskih sukoba širom sveta, smatra da su SAD na nizbrdici.

"Ako se odbaci američko zamozadovoljstvo i 'mitologija 4. jula', i ako se realno proceni svaki od uslova koji građanski rat čine verovatnim, moramo zaključiti da su Sjedinjene Države ušle na veoma opasnu teritoriju", kazala je ona.

Njena knjiga je ocenjena kao veoma važna, jer profesorka Volter definiše način kako će se građanski rat voditi u 21. veku.

Oslanjajući se na najnovija međunarodna istraživanja i lekcije iz preko 20 zemalja, profesorka Volter identifikuje ključne faktore rizika, od demokratskog nazadovanja do frakcionaštva i politike ostrašćenosti. Građanski rat danas neće izgledati kao Amerika iz 1860, Rusija dvadsestih ili Španija tridesetih. Počeće sporadičnim aktima nasilja i terora, podstaknutih društvenim medijima.

"Amerika ne ide ka fašizmu ili putinizmu, ali mislim da bismo mogli da idemo ka ponavljanju ustavnih kriza, periodima konkurentske autoritarne i manjinske vladavine, i epizodama prilično značajnog nasilja koje bi moglo uključivati bombaške napade, atentate, i mitinge na kojima se dešavaju ubistva", istakla je profesorka Volter.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 454 idi na stranu