Ako ode Orban, leti i Gruevski

Peter Marki-Zaj najavio je da će, ukoliko pobedi na izborima, proterati bivšeg makedonskog premijera Nikolu Gruevskog koji je živi u azilu u Mađarskoj.

Izvor: Beta
Podeli
EPA-EFE/LAJOS SOOS HUNGARY OUT
EPA-EFE/LAJOS SOOS HUNGARY OUT

Kako su preneli makedonski mediji, kandidat udružene mađarske opozicije Marki-Zaj je na društvenim mrežama najavio da će osim Gruevskog, proterati i jordanskog biznismena Zaifa Nafija i "druge kriminalne migrante koije je naselio Fides (stranka premijera Mađarske Viktora Orbana)".

"Ograda će ostati i mi ćemo proterati kriminalne migrante koje je naselio Fides. Izručićemo Nikolu Gruevskog iz Makedonije, Zaida Nafu iz Jordana i druge kriminalne migrante koje je nastanio Fides", napisao je Marki-Zaj na Tviteru

Podsetio da je o tome već govorio 23. oktobra na jednom skupu.

Konzervativac Peter Marki-Zaj biće jedinstven kandidat opozicionog fronta koji će se na parlamentarnim izborima naredne godine suprotstaviti dugogodišnjem mađarskom premijeru i lideru Fidesa Viktoru Orbanu.

Bivši makedonski premijer i dugogodišnji lider VMRO DPMNE Nikola Gruevski je u novembru 2018. dobio azil u Mađarskoj, nakon što je pobegao iz Severne Makedonije da bi izbegao izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne na koju je pravosnažno osuđen u slučaju nezakonite nabavke luksuznog mercedesa.

Budimpešta je odbila zahtev Severne Makedonije da ekstradira Gruevskog, protiv kojeg se u Skoplju vodi još nekoliko krivičnih postupaka za zloupotrebu vlasti i kriminal dok je bio na mestu premijera. Među tim sudskim postupcima je i za organizovanje nasilja u Sobranju u aprilu 2017. kako bi sprečio tadašnju opoziciju koja ga je pobedila na parlamentarnim izborima da preuzme vlast.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 454 idi na stranu