Prava pretnja nisu talibani već oni: Gori su od svih, a Amerikanci su na njih bacili "majku svih bombi" VIDEO

Oči svetske javnosti prethodnih nedelja bile su uprte u Avganistan, kada su talibani krenuli u ofanzivu i faktički preuzeli kontrolu nad celom zemljom.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.08.2021.

09:45

Prava pretnja nisu talibani već oni: Gori su od svih, a Amerikanci su na njih bacili
Ilustracija: Depositphotos/Zabelin

Ono što je posebno privuklo pažnju jeste da su faktički bez ispaljenog metka zauzeli prestonicu Kabul, a predsednik Ašraf Gani napustio je zemlju da bi se na taj način, kako je rekao, izbeglo krvoproliće.

Epilog toga su bile užasne scene ljudi koji su se manično uputili ka aerodromu u Kabulu kako bi pobegli iz Avganistana. Neki su čak otišli u sigurnu smrt, tako što su se peli na motore i krila aviona, te su posle padali kada je letelica napustila pistu.

Tužne slike kako žene mole američke vojnike da spasu njihovu decu obišle su svet. Međutim, prema pisanju svetskih medija, javila se i još radikalnija i nasilnija organizacija, koja čak smatra da su talibani "opasni liberali".

Reč je o grupi ISIS-K, koja je osnovana 2015. godine, a ima za cilj da se uspostavi kalifat na teritoriji Velikog Horasana, koja uključuje delove Irana, Avganistana, Tadžikistana, Turkmenistana i Uzbekistana. ISIS-K je prvobitno počela kao razdvojena grupa pakistanskih talibana, a lideri su bili iz te zemlje.

Bela kuća nedavno je obznanila da ima informacije da veruje da ISIS-K planira da organizuje talas napada kako bi osujetila napore da se formira vlada u Avganistanu. Koliko je opasna situacija, govori podatak da američke oružane snage i CIA izvode tajne operacije sa ciljem da evakuišu svoje građane van kabluskog aerodroma, te da je sve veća pretnja da će ISIS-K otpočeti seriju terorostičkih napada, objavio je "Vol Strit džurnal".

Izvori u Beloj kući su ponovili da je Bajden potvrdio da su SAD na putu da okončaju evakuaciju do isteka krajnjeg roka 31. avgusta, ali da je naredio da se izrade i alternativni planovi koji bi mogli da se realizuju u slučaju da bude potrebno više vremena, prenosi Rojters.

Takođe, predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden informisan je o pretnjama koje predstavlja ova teroristička organizacija.

Sve u situaciji u Avganistanu iz časa u čas pratite na Live blogu B92.net.

Prema nekim navodima, ova grupacija čiji je vođa navodno Šahab al-Muhadžir, izvela je oko 100 napada na civile i još 250 ataka na američke, avganistanske i pakistanske snage.

Jedan od poslednjih napada desio se u maju ove godine, kada je ISIS-K ubio najmanje 68 Avganistanaca, a povređeno je 165 osoba kada su pripadnici ove organizacije digli u vazduh tri automobila ispred škole za decu Sjed Al-Šahda u Kabulu. Veći broj žrtava bile su devojčice koje ISIS-K smatra legitimnih metama, s obzirom da drže do toga da je greh što su žene koje žele da se obrazuju.

Januar 2016.

Ova grupa pojavila se u medijima prvi put u januaru 2016. godine, kada je Pentagon označio ISIS-K kao "stranu terorističku organizaciju".

U početku, njihove aktivnosti bile su svedene na samoubilačke bombaške napade i atake sa malokalibarskim oružjem na civile. Takođe, bavili su se kidnapovanjem, ali je i to bilo dovoljno da privuku pažnju američkih obaveštajaca.

Upravo su Amerikanci 2016. godine ubili prvog lidera ISIS-K, Hafiza Saeda Kana u napadu dronom.

Istog meseca, kada je ubijen Jan, Amerikanci su odlučili da bacr najveću neatomsku bombu u svom arsenalu, "GBU-43 Massive Ordnance Air Blast" ili skraćeno MOAB, poznatu i kao 'majka svih bombi', na ključnu jazbinu i sistem tunela u avganistanskoj provinciji Nangarhar, a koja je pobila više od 100 ratnika ISIS-K.

U seriji napada dronovima također su ubili Hafizovi naslednici, Abu Sajed i Abu Sad Orakzaija, kao i 80 odsto ratnika grupacije čija brojnost je s tri-četiri hiljade vernih vojnika pala na manje od 800 do kraja 2018. godine.

Ali kako je to slučaj s gotovo svakom militantnom grupom na tom području, ni to nije bilo dovoljno za istrebljenje budući da su im pristizali ratnici iz drugih ćelija ISIS-a širom bliskoistočne i srednjeazijske regije.

Propaganda, Šerijat i vrbovanje

Kako navode poznavaoci prilika, ISIS-K regrutuje nove članove kroz video propagandu, gde se navode da strema da se napravi islamski kalifat duž cele Azije pod šerijatskim zakonom.

Cilj grupe je poraz SAD i Izraela, a postoje indicije da aktuelni lider ove grupe, Šahab al-Muhadžir, za sada ne planira terorističke napade na zapadu.

Naime, on se navodno fokusirao na to da otera sve strance iz Avganistanca koji nastoje da "preobrate muslimane".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: