Šta "mali Tramp" radi u Srbiji? FOTO

Bivši izaslanik nekadašnjeg predsednika SAD Donalda Trampa za dijalog Srbije i Kosova, Ričard Grenel, nedavno je ponovo viđen na Zapadnom Balkanu.

Izvor: B92

Utorak, 10.08.2021.

07:03

Šta
Foto: EPA-EFE/ALEXANDER BECHER

Boravio je u Srbiji i Albaniji, sastajao se političarima, išao u noćni provod, tražio poslovne prilike. Pošto više nije u administraciji SAD, nije jasno za koga ili i čijem interesu Grenel sada radi, piše Glas Amerike.

Bivši američki izaslanik za Kosovo na Instagramu je objavio snimak iz provoda u beogradskom noćnom klubu sa srpskim ministrom finansija Sinišom Malim. Takođe je na Instagramu objavio i fotografije sa albanskim predsednikom Iljirom Metom i premijerom Edijem Ramom, a potom i fotografije sa albanske obale, a sa malo detalja šta je radio u Albaniji.

Glas Amerike je pokušao da stupi u kontakt sa njim preko bivših saradnika u administraciji koji su rekli da nemaju podatke o tome gde sada radi, niti njegov kontakt.

Sa Instituta za politiku i strateške studije Univerziteta Karnegi Melon stigao je odgovor da Grenel više ne radi tamo, iako se to navodi na sajtu njegove organizacije Fix California, koju je osnovao kada se spekulisalo da će se kandidovati za guvernera Kalifornije.

Tokom posete Balkanu, Grenel je u intervjuu za albanske "Vesti 24", kako je preneo portal Kosovo online, rekao da se bavi promovisanjem stranih ulaganja i ekonomske saradnje u regionu, ali nije rekao za koga to radi, osim da je u privatnom sektoru.

"Vizija predsednika Trampa za dijalog između Kosova i Srbije imala je veze sa otvaranjem novih radnih mesta, sa ekonomijom i ideja je bila da region Balkana napreduje... Ali ono što želimo da vidimo je nastavak te investicije, zato sam ovde, ne radim više za vladu. Ja sam u privatnom sektoru i tražimo mogućnosti za stvaranje privatnog sektora za strana ulaganja na Balkanu", rekao je Grenel.
Nekadašnji Trampov saradnik godinama se bavio konsultanskim radom i lobiranjem, pa nastavak takvog angažmana ne bi bio čudan. Pre nego što je došao u Trampovu administraciju, Grenel je 2009. osnovao konsultatsku kuću Capitol Media Partners koja je radila do 2017, a za koju je CNN objavio da je zastupala i klijente iz Kine, Somalije, Irana – što nije prijavljeno nadležnima, iako je po zakonu moralo biti.

Vašington post je svojevremeno objavio da je Grenelova firma zastupala i organizaciju koju je finansirala stranka mađarskog premijera Viktora Orbana.

"Zbog njegove biografije i načina na koji deluje sada, i kako je delovao dok je bio u administraciji, a evo i posle mandata, verujem da Ričard Grenel ima bliske odnose ne samo sa vlastima u Srbiji, već i sa vlastima u Albaniji. Primetno je da on na društvenim mrežama, s jedne strane hvali i promoviše vlasti u Beogradu i Tirani, dok sa suprotne strane vlastima u Prištini nije naklonjen", kaže za Glas Amerike Nemanja Todorović Štiplija, urednik portala European Western Balkans.
Grenel od početka podržavao inicijativu mini Šengen – sadašnji Otvoreni Balkan. U tom kontekstu je i sada hvalio lidere Srbije i Albanije, a kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju poručio da "greši" što odbija da se priključi regionalnoj inicijativi, a pohvale na račun Aleksandra Vučića i Edija Rame mogu da im koriste politički na više frontova, kaže Štiplijja.

"Jednostavno, Ričard Grenel javnosti i u Srbiji i u Albaniji može da bude PR koji bi objasnio da su lideri dve zemlje prihvaćeniji u svetu nego javnosti ovde misle, s jedne strane je možda u pitanju unutrašnji PR, a s druge strane poslovi koji se tiču nekih drugih regiona, a ne SAD".

Ričard Grenel je u Trampovoj administraciji najpre bio na funkciji ambasadora SAD u Nemačkoj. Potom je, paralelno sa tim poslom, radio i kao specijalni izaslanik za pregovore Srbije i Kosova, što je kulminiralo potpisivanjem Vašingtonskog sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa.

Njegova poslednja funkcija u administraciji bila je v.d. direktora Nacionalnih obaveštajnih službi. Posle završetka rada u administraciji, spekulisalo se da će se Grenel kandidovati za guvernera Kalifornije, od čega je odustao. Povremeno se pojavljuje na američkoj kablovskoj TV naklonjenoj Trampu "Njuzmaks".

Zbog načina rada, zvali su ga "Mali Tramp".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: