Pokrenut postupak protiv sudije u slučaju na Karaburmi – moguće i razrešenje

Ministarstvo pravde podnelo je zahtev Visokom savetu sudstva da ispita odgovornost sudije koji se bavio slučajem nesreće na Karaburmi, potvrđeno je za B92.net.

Izvor: B92, M. Lj.
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ suwannar1981.gmail.com
Ilustracija: Depositphotos/ suwannar1981.gmail.com

Građani izašli na ulice zbog smrti dečaka: Protest na Karaburmi VIDEO/FOTO

Podsećanja radi, udes se desio 18. jula na Karaburmi, kada je vozač automobila L. G. navodno udario kolima oca sa dvoje dece i pobegao s mesta nesreće. Sudija je doneo odluku da se osumnjičeni brani sa slobode, što je izazvalo proteste.

U međuvremenu, jedan od povređenih dečaka preminuo je u četvrtak na dečjoj klinici u Tiršovoj, a osumnjičenom ipak određen pritvor.

"Ministarka pravde Maja Popović podnela je 26. jula 2021. godine zahtev Visokom savetu sudstva da u skladu sa svojim nadležnostima preispita postojanje disciplinske odgovornosti Radmile Đerić, sudije za prethodni postupak Prvog osnovnog suda u Beogradu. Za vođenje ovog postupka nadležni su disciplinski organi Visokog saveta sudstva (Disciplinski tužilac i Disciplinska komisija), koji na osnovu zakona treba da postupaju hitno kako vođenje disciplinskog postupka ne bi zastarelo u roku od dve godine od dana kada je diciplinski prekršaj izvršen", naveli su iz Ministarstva za naš portal.

"Ukoliko bude utvrđeno da postoji odgovornost sudije za izvršeni disciplinski prekršaj mogu se izreći javna opomena, umanjenje plate do 50 odsto najduže godinu dana, kao i zabrana napredovanja u trajanju do tri godine. Međutim, pored ovih sankcija, ukoliko bude utvrđeno da postoji odgovornost sudije za težak disciplinski prekršaj može biti pokrenut postupak za razrešenje sudije. Pored toga ističemo da sudija ne može biti krivično odgovoran za mišljenje koje je izneo u obavljanju sudijske funkcije", dodaje se u odgovoru za B92.net.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 136 idi na stranu