Rusija traži hitnu reakciju Saveta bezbednosti: Okrutni napad

Moskva -- Rusija poziva SB UN da osudi napad ukrajinske diverzantske grupe na položaj ustanika nepriznate Luganske narodne republike 11. juna.

Izvor: Sputnjik
Podeli
EPA-EFE Jason Szenes
EPA-EFE Jason Szenes

To je navedeno u komentaru objavljenom na sajtu stalnog predstavništva Rusije pri UN.

Ističe se da je Rusija 17. juna u Savetu bezbednosti UN pokrenula razgovor o nedavnom incidentu sa napadom ukrajinskih diverzanata na osmatračnicu u LNR.

"Rusija poziva članove Saveta bezbednosti da osudi taj besmisleni i okrutni napad Oružanih snaga Ukrajine na položaj ustanika Luganska. To predstavlja direktno kršenje Minskih sporazuma, kao i dodatnih mera za jačanje režima prekida vatre od 22. jula 2020. godine, koje zabranjuju izviđačko-diverzantske akcije strana", navodi se u komentaru ruske strane, preneo je Sputnjik. .

Takođe se ističe da je Moskva posebno zabrinuta zbog "direktnog saučesništva zapadnih zemalja u zločinima kijevskog režima protiv svojih civila".

"Rusija poziva članove Saveta bezbednosti da osudi taj besmisleni i okrutni napad Oružanih snaga Ukrajine na položaj ustanika Luganska. To predstavlja direktno kršenje Minskih sporazuma, kao i dodatnih mera za jačanje režima prekida vatre od 22. jula 2020. godine, koje zabranjuju izviđačko-diverzantske akcije strana", navodi se u komentaru ruske strane.

Takođe se ističe da je Moskva posebno zabrinuta zbog "direktnog saučesništva zapadnih zemalja u zločinima kijevskog režima protiv svojih civila".

" Tako se od 13. aprila pripremom ukrajinskih snajperista bave američki vojni stručnjaci u kampu za obuku u blizini Mariupolja, koji se nalazi u neposrednoj blizini zone sukoba. Danas čak ni za medije više nije tajna da američke kompanije isporučuju Ministarstvu odbrane Ukrajine snajperske puške i municiju za njih. Takve američke isporuke naoružanja i vojne tehnike podstiču Kijev na destabilizaciju situacije u Donbasu i pokušaje rešavanja konflikta nasilnim putem", konstatuje stalno predstavništvo Rusije pri UN.

Moskva skreće pažnju na to da su ukrajinski vojnici 11. juna izazvali provokaciju praktično odmah nakon telefonskog razgovora predsednika Ukrajine i SAD 8. juna i nakon putovanja Vladimira Zelenskog na kontakt-liniju u Donbasu 8-9. juna.

"Diverzija je realizovana uoči važnih međunarodnih događaja – samita G7, NATO, EU-SAD, a takođe sastanka Vladimira Putina i Džoa Bajdena", ocenjuje ruska strana.

Ukrajinska diverziona grupa 11. juna izvela je napad na posmatrački punkt Narodne milicije samoproglašene Luganske Narodne Republike i tom prilikom ubijeno je pet ustanika. Šef samoproglašene Luganske narodne republike (LNR) Leonid Pasečnik izjavio je da je diverziju odobrilo i isplaniralo rukovodstvo Ukrajine uoči sastanka predsednika Rusije i SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 455 idi na stranu