Osudila hrvatska Vlada; Pupovac održao vanrednu konferenciju

Održana je vanredna konferencija Srpskog narodnog veća povodom incidenta u Borovu na kojoj je govorio šef SDSS-a Milorad Pupovac.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Epa Christian Bruna
Foto: Epa Christian Bruna

Pročitajte još:

"Oj hrvatska mati, Srbe ćemo klati", orilo se na na Uskrs uz policijsko obezbeđenje VIDEO

"Juče i danas su bila obeležavanja za strašna ratna stradanja, bilo u Zagrebu, bilo u Slavoniji, i želimo ovom prilikom izraziti žaljenje što neke od tih komemoracija nisu bile ni blizu onoga što je hrvatskom društvu nakon 30 godina potrebno, a to je mir", kazao je Pupovac i dodao:

"SNV je povodom granatiranja Zagreba položilo vence na lokacijama na kojima su stradali ljudi".

Ali, ono što se dogodilo jutros u Borovu je suprotno od svega toga, kaže.

"To je govor koji održava ratno stanje i želi ratno stanje i širi prostor netolerancije, mržnje i podstiče na nasilje. Želim iskazati žaljenje i razočaranje što je tim mladim ljudima podstrek došao sa saborske govornice ili od strane najviših predstavnika državnog vrha, a u kojima se omalovažavalo predstavnike lokalnih vlasti, uključujući i mene samoga", kaže.

Pupovac sugeriše da Milanović podstiče na nasilje i mržnju.

"Što se imena tiče, o imenima, i kad dobro zvuče, ne bih govorio", rekao je.

Podsetimo, sraman i skandalozan čin navijača Dinama iz Zagreba zabeležen je u Borovu na pravoslavni Uskrs. Grupa muškaraca marširala je kroz Borovo Selo pevajući "Oj, Hrvatska, mati, Srbe ćemo klati", a za njom je išao policijski automobil.

Hrvatska vlada osudila govor mržnje u Borovu

Vlada Hrvatske najoštrije je danas osudila "skandaloznu provokaciju i govor mržnje grupe navijača u Borovo selu kraj Vukovara".

Vlada u Zagrebu je poručila da će se uvek najsnažnije suprotstaviti i jasno osuditi širenje mržnje prema svim sugrađanima i istakla da je "policija odmah reagoivala".

"Za to nema i ne može biti opravdanja, pogotovo ne na današnji dan kada se s pijetetom prisećamo žrtve 12 hrvatskih policajaca, mučki ubijenih pre 30 godina u Borovu selu", stoji u saopštenju.

Dodaje se da "u hrvatskom društvu nema mesta za ovakvo divljaštvo i netrpeljivost prema pripadnicima srpske nacionalne manjine", koja pored toga danas slavi Uskrs, ili bilo koje druge manjine.

"Tome ćemo se uvek najsnažnije suprotstaviti i jasno osuditi širenje mržnje prema svim našim sugrađanima. Hrvatska policija odmah je reagovala i sprovodi istragu kako bi svi odgovorni bili primereno sankcionisani", poručuju iz Vlade.

U Borovu, gde uglavnom živi srpsko stanovništvo, danas, na pravoslavni Uskrs, grupa ljudi je marširala ulicom skandirajući "Ubij Srbina!"

Grupu muškaraca je pratilo više policijskih vozila, ali policajci, kako se vidi na snimku objavljenom Fejsbuk stranici Opštine Borovo, nisu reagovali na provokativno skandiranje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 164 idi na stranu