Na podvodnom gasovodu u Sibiru izbio požar, vlasti strahuju

Na podvodnom gasovodu u zaleđenoj reci u Sibiru izbio je požar, što je izazvalo zabrinutost zbog mogućeg zagađenja, objavile su danas ruske vlasti.

Izvor: Beta/AFP
Podeli
 Ilustracija: EPA-EFE/ JOHN RANDERIS
Ilustracija: EPA-EFE/ JOHN RANDERIS

Prema prvim informacijama, vatra bi mogla da zahvati oko 700 tona tečnog naftnog gasa (LPG), mešavine propana i butana, navela je ruska državna agencija Rosteknadzor.

Vlasnik gasovoda, ruska petrohemijska kompanija Sibur, navela je da je jučerašnje curenje gasa dovelo do kratkog požara u reci Ob, prekrivenoj ledom i snegom, u Hanti-Mansijskom autonomnom regionu.

Kompanija Sibur tvrdi da se nesreća dogodila 44 kilometra od najbliže kuće, da nije bilo žrtava i da ne predstavlja "rizik za stanovništvo i životnu sredinu".

S druge strane, agencija Rosteknadzor ocenjuje da "izjave koje ukazuju na odsustvo rizika po životnu sredinu izazivaju ozbiljnu sumnju".

Zvaničnik petrohemijskog giganta Sibur u tom regionu, Aleksandar Teplijakov naveo je da je požar stavljen pod kontrolu i da kompanija radi na saniranju mogućih posledica, uz pomoć 27 osoba i 12 mašina na mestu nesreće.

"U toku je kontrola pritiska (u gasovodu) na mestu nesreće", kazao je Teplijakov.

Industrijska zagađenja su česta u Rusiji, uglavnom zbog zastarele infrastrukture ili nedovoljne kontrole.

Ruski rudarski gigant Nornikel morao je početkom februara da plati 146,2 milijarde rubalja, odnosno 1,6 milijardi evra, zbog izlivanja 21.000 tona goriva u arktičke reke Rusije, do kojeg je došlo krajem maja prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 434 idi na stranu