Jeremić: Dogovorena pregovaračka platforma dela opozicije

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić kaže da je pregovaračka platforma dela opozicije za međustranački dijalog uz posredstvo EU "manje-više" usaglašena.

Izvor: Tanjug
Podeli

On kaže i da će se o pregovaračima tek postići dogovor.

Jeremić je na TV N1 ocenio da je za uspeh tog procesa i stvaranja uslova za fer izbore neophodno da opoziciju predstavljaju najviše dva pregovarača i da još ima vremena da se o tome postigne dogovor.

"Postoji samo jedna pregovaračka platforma i ona će uskoro biti predstavljena. Dobra vest je da smo uspeli da je usaglasimo, uz izvesne tehničke redakcije, koje će biti gotove danas ili sutra", kazao je Jeremić.

Prema njegovim rečima, predsednik Srbije Aleksandar Vučić neće napraviti nikakav ustupak ukoliko iz EU ne izvrše pritisak, za šta je, smatra, potrebno i da opozicija dâ utisak elementarne ozbiljnosti, što je za početak sposobnost da se dogovore.

Tvrdi da su mu evropski akteri, koji će biti angažovani u vezi sa dijalogom, preneli da su spremni da pomognu "ako se opozicija sabere i predstavi se na konsolidovan način".

Jeremić je istakao da bi vlast htela da dijalog pretvori u rijaliti i da je zato predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić pozvao sve partije da pošalju po dva predstavnika.

To bi značilo, dodaje, da bi sa strane opozicije sedelo tridesetak ljudi, a u takvom procesu ne bi se moglo ništa postići.

"Ni evropski posrednici se neće ozbiljnije angažovati kada budu videli na šta sve to liči", kazao je Jeremić.

Istakao je da je "apsolutno ključno" da pregovarači opozicije dijalog ne dožive kao priliku za početak kampanje, jer "još nije poznato ni da li će biti kampanje i izbora".

Jedan od ključnih zahteva opozicije je, kako kaže Jeremić, sloboda medija i da RTS i televizije sa nacionalnom frekvencijom "počnu da rade svoj posao u skladu sa zakonom".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 88 idi na stranu