"Srbi nisu ni rasisti, ni diskriminatori"

Sarajevo -- Milorad Dodik odbacio svaku kvalifikaciju o tome da su Srbi rasistički ili diskriminatorski narod, kako je to izjavio lider SDA Bakir Izetbegović.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE Andrej Cukic
EPA-EFE Andrej Cukic

"Mislim da su te vrste kvalifikacija nepotrebne. To bi jedanko bilo kada bi mi bošnjački narod optužili da se bavi rasizmom, zato što je blagonaklon prema dolasku migranata iz njihovog verskog ambijenta i njihovog, na neki način, kompatibilnog prostora", rekao je predsedavajući Predsedništva i srpski član tog tročlanog tela sinoć u Istočnom Sarajevu.

Dodik je na taj način reagovao na Izetbegovićeve jučerašnje kvalifikacije da se Srbi i Hrvati u BiH prema migrantima odnose rasistički, a da se Srbi prema Bošnjacima u Republici Srpskoj ponašaju i diskriminatorski.

Dodik ističe da Izetbegović već duže ne odustaje od takvih kvalifikacija i čim se domogne međunarodne scene pokušava da Srbe na najsuroviji način optuži, ne računajući da bi neko mogao njega da upita šta radi u svemu tome.

Prema njegovim rečima, insistiranje Bošnjaka na ustavnim promenama, mesecima unazad, u vezi su sa njihovim očekivanjima od nove američke administracije.
"U poslednje vreme čujemo od te nove američke administracije da to baš i nije tako i da bi trebalo prestati sa takvim nerealnim bildovanjem očekivanja, kao i da se treba vratiti nekim vrstama dogovora", rekao je Dodik, prenela je Srna.

Iskazao je spremnost da se razgovara o svim temama, ali posle ovakvih kvalifikacija, kaže, kao i onih o fašizmu i o tome da su Srbi loš narod, postavlja se pitanje - ko je on (Izetbegović) da kvalifikuje Srbe na bilo koji način.

Dodik je istakao da je realnost da je srpski narod izabrao svoje predstavnike, kao što je i bošnjački narod izabrao svoje i to se ne može izbeći. On je ponovio da ovakve izjave samo otežavaju bilo kakav politički razgovor u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 198 idi na stranu