Neočekivano otkriće i film iz 2017. koji baca novo svetlo na priču o poreklu koronavirusa

Institut za virusologiju u Vuhanu, poznat po svojim istraživanjima virusa kod slepih miševa, već duže se navodi kao mogući izvor širenja zaraze.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija/Foto: depositphoto/smithore
Ilustracija/Foto: depositphoto/smithore

Međutim, kineske vlasti te tvrdnje odbacuju kao "čiste spekulacije" i ističu da u toj laboratoriji važi visok nivo bezbednosti.

Međutim, jedan dokumentarni film, koji je na državnoj televiziji CCTV već prikazan 2017. godine, pokazuje koliko se ležerno pojedini saradnici Instituta ponašaju u radu sa koronavirusima, piše Dojče vele i dodaje da je na taj film podsetio i "Tajvan njuz" uoči dolaska stručnjaka iz SZO.

U pomenutom filmu prikazana je grupa naučnika okupljenih oko Ši Džengli, poznate pod nadimkom "Bat Women", u potrazi za poreklom SARS-a, a iako im je bilo jasno da slepi miševi koje su pregledali u sebi možda nose smrtonosne viruse, pojedini naučnici za vreme istraživanja u pećini u Junanu nisu nosili zaštitnu opremu.

Uhvaćeni slepi miševi pregledani su golim rukama, a bez zaštite je rukama uziman i njihov izmet, koji je mogući izvor zaraze.

Virusolog Čui Džiu je čak rekao da ga je slepi miš ugrizao kroz tanke gumene rukavice i on u filmu pokazuje otečeno mesto ugriza, dok glas iz pozadine iznosi činjenicu da slepi miševi mogu da prenesu brojne viruse, među kojima i besnilo, pa se zato članovi istraživačkog tima pre uzimanja uzoraka vakcinišu protiv besnila.

Taj film nenamerno pokazuje da se mere bezbednosti baš ne poštuju kako treba, ne samo prilikom istraživanja u pećini nego i u laboratoriji, gde laboratorijski tehničari ne nose pravu zaštitnu odeću ili masku za lice, piše DW.

Kako je izjavila Ši Džengli, "Taj posao nije tako opasan kao što svi misle", jer je veoma mala verovatnoća direktne zaraze ljudi.

Ona je tada pojasnila da njeni saradnici, kada znaju da slepi miševi na određenom mestu u sebi nose virus koji bi mogao da pređe na čoveka, sprovode veće mere opreza, ali da se "u većini slučajeva primenjuje samo obična zaštita".

Ovaj film, navodi se, otvara pitanja na koja bi sigurno i tim SZO želeo da pronađe odgovore, jer šokira ležerni odnos prema bezbednosnim merama

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 546 idi na stranu