UNS podržao uvođenje krivičnog dela "napad na novinare"

Iz UNS-a saopšteno je da je Radna grupa za bezbednost novinara podržala uvođenje krivičnog dela "napad na novinara u obavljanju poslova obaveštavanja javnosti".

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Profimedia
Ilustracija: Profimedia

Kako se navodi u saopštenju, Radna grupa Vlade Srbije za bezbednost i zaštitu novinara prihvatila je predlog Udruženja sudija i tužilaca (UST) da inicira izmene Krivičnog zakonika radi uvođenja krivičnog dela "Napad na novinara u obavljanju poslova obaveštavanja javnosti".

Kroz izmene Krivičnog zakonika, veću bezbednost novinara Udruženje novinara Srbije je zatražilo prošle godine zahtevajući da novinari i medijski radnici budu izjednačeni po pravima sa drugim profesijama od javnog interesa.

UNS je tada podsetio da je Krivični zakonik izmenjen kako bi se povećala bezbednost advokata i zatražio zatvorsku kaznu za svaki napad na novinare.

U saopštenju se podseća i da je na inicijativu UNS-a, izmenom člana 138. Krivičnog zakonika, 2009. godine prvi put za ugrožavanje sigurnosti novinara i medijskih radnika pretnjom propisana kazna zatvora od šest meseci do pet godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 231 idi na stranu