Protesti u Ljubljani: Protiv mera i svih političkih stranaka; zaprećeno vodenim topovima FOTO/VIDEO

Na Trgu Republike u Ljubljani okupilo se stotinak građana koji protestuju zbog mera uvedenih radi sprečavanja širenja koronavirusa.

Izvor: Tanjug, Večer
Podeli
Foto:EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK
Foto:EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK

Pročitajte još:

Nasilje na ulicama Ljubljane: Policija vodenim topovima, demonstranti kamenicama VIDEO/FOTO

Slovenija opet "visoko"; Čeka se sednica vlade

Policija je pozvala okupljene da se raziđu jer je svako okupljanje zabranjeno privremenom uredbom.

Građani su se okupili oko 14 sati sa namerom da protestuju ispred zgrade vlade, koja se nalazi na trgu, međutim zgrada je bila okružena ogradom.

Učesnici protesta rekli su da protestuju i protiv svih političkih stranaka koje su vodile Sloveniju u poslednjih 30 godina.

Ministar unutrašnjih poslova Alojz Hojs ranije je izjavio da će policija, ukoliko bude potrebno i ukoliko učesnici postanu nasilni, upotrebiti vodene topove.

U Sloveniji su trenutno na snazi restriktivne mere, koje podrazumevaju zabranu okupljanja, zabranu prelaska iz jedne u drugu opštinu.

Društvena inicijativa Maske dol najavila protest

Skup je na društvenim mrežama najavila društvena inicijativa Maske dol, koju predstavlja Anica Bidar, bivša istaknuta članica Štajerske garde, uz poruku da učesnici treba da ostanu mirni i posvećeni miru, ljubavi, zdravlju i slobodi.

"Zato što smo proglasili epidemiju i mere kojima ograničavamo život ljudi, a oni nemaju dokaze o ovom virusu kao osnovu", rekla je Anica Bidar medijima danas na Trgu Republike.

"Ipak, imamo zatvorenu zemlju, ekonomija umire", dodala je Bidarova.

Na Fejsbuku je građanska inicijativa napisala da je skup bio legalan i da su uredbe nezakonite. Dali su nekoliko ideja za transparente kojima treba da budu opremljeni učesnici skupa.

Policija je upozorila Bidarovu, koja je, prema objavi na Fejsbuku, bila "glavni koordinator protesta", da je kao organizator morala da rasformira skup koji je zabranjen na osnovu odluke administrativne jedinice.

Policija pozvala okupljene da se raziđu

Na skupu je govorilo nekoliko učesnika koji su zahtevali momentalno ukidanje svih mera i povratak na normalno stanje, prenosi TV Slovenija.

Kranjski političar Zoran Stevanović rekao je da žele da saopšte da je "dovoljno destruktivne politike koja naciju deli na levicu i desnicu na osnovu poluprošle istorije".

Policija je pozvala sve učesnike da se raziđu.

Dok je policija pokušavala da ih ukloni, demonstranti su vikali: "Nema nasilja!"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 520 idi na stranu