Petak, 25.12.2020.

13:04

Japan apeluje na Bajdena

Japanski zvaničnik odbrane Jasuhide Nakajama pozvao je danas novoizabranog predsednika SAD Džoa Bajdena da "bude jak" u pružanju podrške Tajvanu.

Izvor: Tanjug

Japan apeluje na Bajdena
Getty Images/Tom Brenner

Kako je naveo, Bajden treba da pruži podršku Tajvanu pred agresivnom Kinom, nazivajući bezbednost ostrva "crvenom linijom".

"Zabrinuti smo da će Kina proširiti svoj agresivni stav i na područja koja nisu Hongkong. Mislim da je jedna od narednih meta ili ono što sve brine Tajvan", rekao je državni ministar odbrane Nakajama za Rojters. On je pozvao Bajdena da zauzme sličan stav prema Tajvanu kao i odlazeći predsednik Donald Tramp, koji je značajno podstakao prodaju vojne opreme ostrvu i povećao angažman.

Angažman Japana sa Tajvanom takođe je procvetao poslednjih godina uglavnom na nevladinoj osnovi. Tokio poštuje politiku „jedne Kine“, delikatno balansirajući svoje odnose sa susednom gigantskom Kinom i svojim dugogodišnjim vojnim saveznikom u Vašingtonu.

Japan deli strateške interese sa Tajvanom, koji sedi u morskim putevima kroz koje protiče veći deo snabdevanja i trgovine Japana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: