"Ako ništa ne naučimo iz ove krize, doživećemo nešto još gore"

Glavni stručnjak SZO za vanredna stanja je upozorio da svet riskira nove pandemije ako mu se dogodi "amnezija" i ako ne uči iz sadašnje krize.

Izvor: B92, index.hr
Podeli
Ilustracija: EPA-EFE/ERIK S. LESSER
Ilustracija: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

"Video sam amneziju koja kao da zahvata svet nakon traumatičnog događaja, i to je razumljivo", rekao je Majk Rajan na konferenciji za medije u Ženevi.

"Ali ako to ponovo napravimo, kao što smo učinili nakon SARS-a, nakon virusa H5N1, nakon pandemije H1N1, ako nastavimo da zanemarujemo šta novi i opasni patogeni mogu učiniti našoj civilizaciji, onda ćemo verovatno ponovo iskusiti isto ili gore još tokom naših života", rekao je on.

Rajan je takođe kritizikovao razvijene nacije rekavši da severne zemlje zdravstvenim sistemima upravljaju kao "niskobudžetnim avio-kompanijama" te da svet sada to plaća.

"Na severu, zbog modela upravljanja troškovima zdravstvenih sistema, ustrojili smo naše zdravstvene sisteme da budu 95, 98 ili 100 odsto iskorišćeni. To je gotovo poput modela niskobudžetnih avio-kompanija kompanija za zdravstvene sisteme", rekao je.

"Pa sada za to plaćamo cenu jer nemamo u sistem ugrađene kapacitete za naglo širenje sposobnosti odgovora, jer zdravstvo vidimo kao trošak u našim privredama, kao teret razvoju, da opterećuje privredu, i sada moramo preispitati šta to znači", upozorio je Rajan.

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adanom Gebrejesus uputio je danas apel iz Ženeve svim svetskim državama da ne politizuju istragu o poreklu koronavirusa, jer bi to moglo da stvori prepreke na putu ka saznavanju istine.

"Mi moramo da saznamo odakle je virus potekao kako bismo mogli da sprečimo izbijanja zaraze u budućnosti. Nema tu šta da se krije: želimo da znamo odakle potiče virus, i to je sve", predočio je Tedros Gebrejesus.

Kineski državni mediji izveštavaju da je virus postojao u inostranstvu pre nego što je dospeo u Vuhan, grad u centralnoj Kini, navodeći da je uvezen na ambalaži smrznute hrane, kao i da se u naučnim časoipisima pisalo da je još tokom prošle godine virus ušao u humanu cirkuaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 618 idi na stranu