Kon: Nagli ulazak virusa u škole

Škole su i dalje mesta gde se kontroliše prenošenje virusa, kaže epidemiolog Predrag Kon.

Izvor: Tanjug
Podeli
FOTO TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC / nr
FOTO TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC / nr

On je dodao da je zbog opšte epidemiološke situacije u zemlji i porasta broja obolelih opravdan prelazak na onlajn nastavu za učenike od petog do osmog razreda i za srednje škole.

Kon je za Tanjug rekao da je u beogradskim osnovnim i srednjim školama prošle nedelje registrovano 406 učenika i nastavnika zaraženih koronavirusom.

Od 16. do 22. novembra i 134 beogradske škole prijavljeno 406 zaraženih koronavirusom - 312 učenika (140 zaraženih iz osnovnih i 172 iz srednje škole) i 94 zaposlena (52 u osnovnim i 42 u srednjim školama).

U domu učenika srednjih škola obolelo je sedam učenika i dva zaposlena.

"U prethodnoj nedelji je bilo 10 klastera, a to znači da je došlo do zaražavanja malih grupica i svi učenici su poslati na onlajn nastavu", naveo je on.

Kon je naglasio da bi se taj broj iz nedelje u nedelju povećavao, tako da je opravdan prelazak na onlajn nastavu za učenike od petog do osmog razreda i za srednje škole.

"Kada govorimo o nižim razredima, manje je oboljevanja. Ispitivanja u svetu su pokazala da se kod dece uzrasta do deset godina retko prenosi virus, a da je kod starije dece češće prenošenje virusa", rekao je on.

Drugi aspekt, kako je rekao, zbog kojeg niži razredi nisu prešli na onlajn nastavu jeste socijalizacija, koja je u tom uzrastu posebno značajna.

"Škole jesu i dalje mesta gde se kontroliše prenošenje virusa, ali nagli ulaz virusa koji se sada dešava, sa ovolikim brojim novozaraženih jednostavno ne može da obezbedi toliko praćenje", pojasnio je Kon.

Podseća da je to odluka Kriznog štaba, koju tek treba da usvoji Vlada, te da se može desiti da bude modifikovana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 209 idi na stranu