Poslednji oproštaji od Irineja: "Takvi kao vi nikada ne odlaze"; telegram poslao i Milo Đukanović

Beograd -- Od srpskog patrijarha Irineja, koji je preminuo danas od posledica koronavirusa, opraštaju se zvaničnici i javne ličnosti Srbije.

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Podeli
Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic, File
Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic, File

Prvi se oglasio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je na svom Instagram profilu "buducnostsrbijeav" napisao: "Čast mi je bila što sam Vas poznavao. Takvi kao Vi nikada ne odlaze..."

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković uputila je saučešće Sinodu SPC, sveštenstvu, monaštvu i vernicima Srpske pravoslavne crkve.

"Sa velikom tugom primila sam vest o upokojenju Njegove svetosti arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog gospodina Irineja. Njegov odlazak duboko je pogodio Srpsku pravoslavnu crkvu i čitav srpski narod, koji je u njemu prepoznavao oličenje hrišćanske blagosti i ljudske snage", navela je Gojković.

Ona je dodala da nas je patrijarh Irinej zadužio svojim neprestanim zalaganjem i stalnom brigom za dobrobit, potrebe i interese našeg naroda.

Ministar Finansija Srbije Siniša Mali na svom Instagram profilu je napisao: "Njegova Svetost Patrijarh srpski gospodin Irinej je bio glas razuma i toliko neophodnog mira, posebno u teškim vremenima sa kojima se suočavamo. Za njega je ključ opstanka srpskog naroda bilo jedinstvo i verovao u krajnju pobedu dobra, pobedu nad nedaćama. Verovao je u bolju Srbiju. Božja iskra kojom je zračio nikada neće biti zaboravljena. Večna Vam slava i hvala."

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević izjavila je u telegramu saučešća da su Srpska pravoslavna crkva, njeni vernici i svi građani Srbije ostali bez velikog čoveka, duhovnika i zaštitnika pravoslavlja. "Sa žaljenjem sam primila vest o smrti Njegove svetosti patrijarha Irineja. Izražavam duboko saučešće Sinodu Srpske pravoslavne crkve, sveštenstvu, monaštvu, vernicima i svim gradjanima Srbije", navela je Kisić Tepavčević u telegramu saučešća.

Ministarka pravde Maja Popović istakla da je sa velikim bolom i žalošću primila vest o smrti njegove svetosti, koji je na tronu Srpske Pravoslavne Crkve služio Bogu i rodu, kao neumorni pregalac. "Kao i Sveti Sava, u odlučujućim momentima je stajao uz svoju državu i narod, zalažući se za državne i nacionalne interese. Trudoljubivim naporima delao je na obnovi hramova, manastira i crkvenog života, posebno dajući doprinos završetku radova na Hramu Svetog Save", istakla je, između ostalog, Popović.

I Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović uputio je danas Svetom Arhijerejskom Sinodu Srpske Pravoslavne Crkve telegram sa izrazima saučešća povodom smrti Patrijarha Irineja. "Moje iskreno saučešće Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi i narodu povodom upokojenja u Gospodu Patrijarha Srpskog Gospodina Irineja. Reči i dela koja ostaju za njim čuvaće naš verni narod", naveo je Nedimović u telegramu saučešća.

"Patrijarh Irinej je svojim trajanjem dokazao da medju Srbima u najtežim vremenima žive najveći ljudi. Svojim životom nas je ujedinio i zauvek zaslužio zahvalno sećanje Srba. Narod je nepobitno i nepogrešivo odlučio, za patrijarha Irineja nema smrti", napisao je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin u telegramu saučešća.

Ministarka privrede Anđelka Atanasković uputila je takođe telegram saučešća. "Upokojenjem njegove svetosti, patrijarha Irineja, srpska crkva i njeni vernici izgubili su duhovnog vođu, koji se svojim autoritetom, mudrošću i ljubavlju snažno borio za dobrobit srpskog naroda i crkve. Zaslužio je naše trajno poštovanje i sećanje."

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, u saučešću uSvetom arhijerejskom sinodu SPC navodi: "U ime Pokrajinske vlade i svoje lično ime, izražavam saučešće sveštenstvu, monaštvu i svim vernicima Srpske pravoslavne crkve, koji su ostali bez svog duhovnog oca, patrijarha Irineja, uz zahvalnost zbog svega što je učinio za srpski narod i Srpsku pravoslavnu crkvu. U našim srcima ostaće upamćen kao predan Bogu i narodu", naveo je Mirović. On je poručio da su nam danas, više nego ikad, potrebni jedinstvo, sloga i zajedništvo.

Predsednik parlamenta Ivica Dačić uputio je u ime Skupštine Srbije i u svoje lično ime, izraze najiskrenijeg saučešća povodom smrti patrijarha Irineja, sveštenstvu i svim vernicima Srpske pravoslavne crkve.

"Duboko me je ožalostila vest o upokojenju njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja. Duhovnik srpskog naroda koji je snagom svoje vere bio oslonac duhovnih vrednosti i uzvišenih ljudskih dela u izazovnim vremenima u kojima živimo", naveo je Dačić u telegramu saučešća.

On je istakao da je patrijarh u teškim vremenima bio glas razuma i pomirenja, simbol ljubavi, praštanja i hrišćanskog morala. "Njegova smrt je gubitak, ne samo za srpski narod, već i za svetsko pravoslavlje. Ostavio nam je u amanet da čuvamo i negujemo svetosavski duh našeg naroda i da ga branimo od budućih iskušenja", dodao je Dačić.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić je naveo: "Pridružujem se svim pravoslavnim vernicima koji u ovom trenutku oplakuju našeg duhovnog vodju i pastira srpskog naroda. Ceo naš rod, gde god se nalazio širom sveta, duboko je pogodjen zbog gubitka mudrog, blagog i odmerenog duhovnika."

On je izjavio i da da je patrijarhu Irineju, kao i mnogim srpskim patrijarsima u prošlosti, dopalo da bude vodilja i oslonac u teškim trenucima po sve nas. "Patrijarh Irinej se i u toj ulozi snašao na svojstven i izuzetan način, kao što je to činio na svim ranijim zvanjima i funkcijama, posebno onim pedagoškim i profesorskim. Bio je čovek iz naroda, pomirljiv, uvek je težio kompromisu i medjusobnom razumevanju", ukazao je Radojičić. Gradonačelnik je poručio da nam njegovo delo ostavlja pravac kako da se ponašamo dalje, čuvajući nasleđe i principe za koje se zalagao u svom zemaljskom životu.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović izrazila je saučešće građanima Srbije, SPC i svim pravoslavnim vernicima povodom smrti patrijarha Irineja.

"Otišao je veliki čovek. Njegova Svetost Patrijarh Irinej je bio put svetla za srpski narod, gde god on živeo. Putem istine vodile su nas njegove blage reči i nepokolebljiva volja. Blagoslov je bio poznavati Vas. Ostaćete zauvek upamćeni po dobru u teškim vremenima", navela je Obradović, saopšteno je iz kabinta ministarke.

Predsednik SPO Vuk Drašković poručio je danas da se patrijarh srpski Irinej preselio u večno pamćenje i zahvalnost srpskog naroda kao tihi i neumorni neimar koji je dovršio izgradnju Hrama Svetog Save. "Ostvario je svoju vrhovnu životnu želju i misiju. Vječnaja pamjat", naveo je Drašković u izjavi dostavljenoj medijima.

Princ Aleksandar Karađorđević izjavio da je sa velikom tugom primio vest o smrti patrijarha Irineja i da je ceo srpski narod ostao bez velikog duhovnog vođe.Kako je saopšteno, princ Aleksandar Karađorđević je naveo da će patrijarh Irinej ostati zapamćen kao "borac za Crkvu i srpski narod".

Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj uputio je danas saučešće Srpskoj pravoslavnoj crkvi, u kom je naveo da se patrijarh Irinej ceo život borio za nacionalne interese srpskog naroda i njegovo jedinstvo. "Uspomena na patrijarha neka bude podstrek za jedinstvo srpskog naroda u svim srpskim zemljama i za očuvanje srpskog nacionalnog bića na celoj teritoriji Srbije", napisao je Šešelj.

Od patrijarha se oprostio i lider SPAS-a Aleksandar Šapić uz kratku poruku na Tviteru.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da mu je čast što je poznavao patrijarha Irineja i što je bio njegov savremenik, dodavši da je bio "jedan i jedinstven". On je na svom Fejsbuku povodom smrti poglavara SPC napisao da će istorija pokazati koliko je patrijarh Irinej uradio za srpsku crkvu, Srbiju, srpski narod, našu kulturu, duhovnost i Kosovo. "Vaša Svetosti, Vi ste me učili šta je sabornost, vera, ljubav i praštanje, svaki trenutak proveden uz Vas bio je prilika da postanemo mudriji i bolji ljudi. Neka Vas Gospod i andjeli čuvaju u carstvu nebeskom", napisao je, između ostalog, Vesić.

Poruke iz RS

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik uputio je iskreno saučešće svim arhijerejima Srpske pravoslavne crkve, monaštvu, sveštenstvu i vernom narodu povodom smrti patrijarha srpskog Irineja. Dodik je poručio da je odlaskom patrijarha Crkva izgubila velikog molitvenika i istinskog pastira svog naroda, a građani Republike Srpske i velikog prijatelja. Patrijarh Irinej je, ističe Dodik, sa građanima Republike Srpske delio i dobro i zlo od kako je stupio na patrijaršijski tron. Srpski član Predsedništva BiH istakao je da se njegova svetost patrijarh Irinej "preselio u večnost odakle će i dalje svojim molitvama paziti na svoj narod".

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović takođe je uputila saučešće Svetom arhijerejskom sinodu SPC, svim arhijerejima, sveštenstvu, monaštvu i vernom pravoslavnom srpskom narodu. "Sa dubokim žaljenjem i tugom primila sam vest o smrti Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja. Odlazak Njegove svetosti predstavlja ogroman gubitak i žalost za Srpsku pravoslavnu crkvu, srpski narod, ali i za celi hrišćanski svet", navela je Cvijanovićeva, saopšteno je iz njenog kabineta.

Novoizabrani gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković upalio je danas posle podne, ispred Hrama Svetog Save na Vračaru, u Beogradu, sveću za patrijarha Irineja, preminulog jutros od posledica korona virusa. On je objavom na svom profilu na Instagramu pozvao vernike da pomenu "našeg patrijarha" u svetim molitvama svojim.

"Bog da mu dušu prosti i da njegovoj duši rajsko naselje", napisao je Stanivuković.

Poruke iz Crne Gore

Mandatar nove crnogorske vlade Zdravko Krivokapić poručio je povodom smrti patrijarha srpskog Irineja da je on bio veliki čovek u teškim vremenima. "Bio je veliki čovek koji je u teskim vremenima čuvao Crkvu i čvrsto držao njeno kormilo. Odlikovali su ga mudrost, skromnost i posvecenost Bogu i ljudima. Vecan pomen", napisao je Krivokapić.

Predsednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera crnoborskog Demokratskog fronta Andrija Mandić, uz saučešću SPC povodom smrti parijarha Irineja, kaže da je tu vest primio kao o gubitku najbližeg.

"Njegov blagoslov i podrška u trenutku kada se činilo da je sve potonulo i izgubljeno bili su nam podstrek za odlučan otpor progonu i ponižavanju Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori", naveo je Mandić, preneo je podgorički portal IN4S.

Često osporavan od onih kojima je smetala njegova sabornost, on je, navodi Mandić, blagosiljajući svoje neprijatelje, bez odmora i umora radio na ucvršcivanju jedinstva Crkve i odbrani nacionalnog i duhovnog identiteta i jedinstva srpskog naroda.

"Bdeo je nad najvećom ranom srpskog naroda ovoga veka – Kosovom, ni za trenutak ne zaboravljajući ni sve ostale srpske duhovne enklave od Australije, Afrike i obe Amerike. Istorija će zabeležiti da je za njegovog života završena najveća srpska bogomolja - Hram Svetoga Save", naveo je Mandić.

Saučešće Mila Đukanovića

Predsednik Crne Gore Milo Ðukanović uputio je povodom smrti Njegove Svetosti patrijarha srpskog Irineja izraze saučešća Sinodu Srpske pravoslavne crkve, sveštenstvu, monaštvu i vernicima SPC.

"Sa žaljenjem sam primio vijest o smrti Njegove Svetosti patrijarha srpskog Irineja. Upućujem izraze saučešća Sinodu Srpske pravoslavne crkve, sveštenstvu, monaštvu i vjernicima SPC. Molim vas da moja saosjećanja prenesete i njegovim najbliži", poručio je crnogorski predsednik.

Bečić: Odlazak patrijarha veliki gubitak za vernike

Predsednik crnogorskog parlamenta Aleksa Bečić poručio je, povodom smrti patrijarha Irineja, da je to veliki gubitak za vernike i sve njegove poštovaoce.

"Odlazak coveka koji je celi svoj život posvetio služenju Bogu, narodu i humanoj ideji covekoljublja veliki je gubitak za vernike i sve njegove poštovaoce", napisao je Bečić na svom Tviter nalogu.

On je tim povodom izrazio saučešće episkopima, monaštvu, sveštenstvu i verujućem narodu.

Jedan od lidera Demokratskog fronta u Crnoj Gori Milan Knežević izjavio je danas, povodom smrti patrijarha Irineja, da su srpski narod i Srpska pravoslavna crkva njegovim odlaskom ostali bez svog duhovnog poglavara, sabornika pravoslavne misli, istinskog podvižnika u postbiblijskom vremenu.

Knežević je rekao da nas je patrijarh Irinej uvek iznova vraćao veri i najboljim vrednostima našeg naroda.

Vladika niški: Irinej uvek mudro vodio brod naše crkve

FOTO TANJUG/DIMITRIJE NIKOLIC /bs
FOTO TANJUG/DIMITRIJE NIKOLIC /bs

Vladika niški Arsenije rekao je danas da je upokojenje patrijarha Irineja sve duboko potreslo, a naročito Nišku eparhiju i narod Niša, koji su, kaže, patrijarha najbolje poznavali i voleli, jer je na tronu niških episkopa proveo punih 35 godina.

Istakao je da je patrijarha upoznao dok je bio na mestu njegovog vikara pune tri godine, a pamtiće ga, navodi, kao plemenitu ličnost, skromnu i smirenu.

Arsenije kaže da je patrijarh voleo malog i običnog čoveka, da je uvek nalazio lepu reč za svakoga, a naročito za onoga ko je bio potišten i ucveljen.

"Svojom mudrošću, smirenošću i staloženošću, mnogo puta je u teškim vremenima, i za naš narod i našu crkvu, mudro vodio brod naše crkve, i u tim teškim momentima je brod srpske crkve vodio ka sigurnoj i mirnoj luci", rekao je vladika Arsenije.

Kaže da narod danas žali zbog rastanka sa patrijarhom i ocem koji je, navodi, imao mnogo ljubavi za svoju crkvu i narod i kojima je sav svoj život posvetio.

Naročito je, naglašava, isticao svoju ljubav prema KiM, kao i da nije bilo dana da nije pomenuo KiM i naš narod na tom prostoru i to sa, kako kaže, bolom i nadom da će se nešto na bolje promeniti.

"Iako se rastajemo sa našim patrijarhom, mi kao hrišćani verujemo da je on danas na boljem mestu, u carstvu nebeskom, zajedno sa našim patrijarhom Pavlom, nedavno upokojenim Amfilohijem, ali i sa svima svetima iz roda naseg", rekao je Arsenije.

Vladika Teodosije: Ostavljen amanet - da se ne odričemo Kosova

S bolom u duši i s tugom primili smo vest da se upokojio naš partrijarh, otac, pastir, roditelj, izjavio je danas episkop raško-prizrenski Teodosije.

"Uvek je bio uz nas, naročito uz mene kao episkopa, sveštenstvo, monaštvo, ali i one vernike, narod koji istrajava svo ovo vreme i ne želi da napusti ove svete prostore. Imao je zaista razumevanje za sve što prolazimo i saosećao je sa svakim čovekom", rekao je Teodosije.

Istakao je da je stav partijarha Irineja bio veoma jasan po pitanju Kosova i Metohje.

"Kao i svetoarhijerejski Sabor i naš patrijarh je svaki put isticao da se ne smemo odreći naše svete zemlje, našeg Jerusalima, našeg Prizrena, Pećke patrijajršije, Dečana, Gračanice, da je to naše srce i naša duša. Da, ako se odrekenemo KiM i ako napustimo ove svete prostore, mi više nećemo postojati, više nećemo biti ono što su vazda bili naši preci i naši sveti i da ćemo postati potpuno nešto drugo, nama strano i ne nama svojsvetno", rekao je vladika Teodosije za Kosovo onlajn.

Te reči i takav stav patrijarha ulivaju dodatnu snagu, istakao je Teodosije, ali i obavezuju da se istraje na tom putu, da se njegov zavet, amanet očuva.

"Mi sve činimo kao ljudi, setimo se reči našeg blaženo počivšeg partijarha Pavla ''Bog će nam pomoći, ako bude imao kome''. To znači da mi budemo Božiji, čuvamo reč Božiju, zapovest Božiju i da svedočimo naše ime ono što jesmo, naše postojanje, i da kao narod budemo ono što jesmo, a ne nešto drugo. Tako da ima nade za naš život i naše prisustvo na ovim prostorima potvrđuje da je KiM i sveta srpska zemlja najsvetije što imamo, ono čime se ponosimo, ono što nas održava da budemo narod Božiji", rekao je vladika .

Vaseljenski patrijarh Vatolomej izrazio je saučesće povodom smrti patrijarha Irineja i rekao da srpski narod treba da bude ponosan na sve što je patrijarh Irinej učinio za svetosavsku crkvu i za ljubav koju je širio.

"Upravo sam se, na večernjem bogosluženju, koje smo služili u Vaseljenskoj patrijaršiji, pomolio za dušu blaženopočivšeg mi brata i saslužitelja, mudrog duhovnika i duhovnog vođe srpskog naroda, patrijarha Irineja", rekao je Vartolomej za Kurir.

"Vaskrsli Gospod je odlučio da prizove u Carstvo nebesko brata mi i saslužitelja Irineja, a srpski narod uvek da bude ponosan na sve ono što je učinio za svoju svetosavsku crkvu i za ljubav koju je širio širom vaseljene, baš kao pravi pastir", kazao je vaseljenski patrijarh.

iframe frameBorder="0"src="https://www.b92.net/embed/index.php?nav_id=1767636" width="640" height="360" webkitallowfullscreen mozallowfullscreen allowfullscreenclass="b92Video" >

Saučešće Borisova Vučiću i Brnabić za srpskog patrijarha

Predsednik Vlade Bugarske Bojko Borisov uputio je saučešće predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i srpskoj premijerki Ani Brnabić povodom smrti srpskog patrijarha Irineja.

"Taj tužni događaj je veliki gubitak ne samo za Srpsku pravoslavnu crkvu već i za sav srpski narod", naveo je premijer Borisov.

On je istakao doprinos srpskog patrijarha Irineja jačanju saradnje među različitim veroispovestima u regionu, kako bi živeli u miru i blagostanju.

"On će ostati i u našem sećanju kao uvažavani visoki duhovnik", dodao je bugarski premijer Bojko Borisov.

Saučešće Fabricija povodom smrti patrijarha

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici uputio je saučešće pravoslavnim vernicima povodom smrti patrijarha Irineja.

"Celokupnoj pravoslavnoj zajednici u Srbiji u svoje lično ime i u ime EU želim da izrazim najiskrenije saučešća zbog smrti patrijarha Irineja", rekao je Fabrici novinarima u Beogradu.

Oglasili se Savez Srba Slovenije i Udruženje Srba iz Hrvatske

Savez Srba Slovenije izrazio je danas najiskrenije saučešće Sinodu, sveštenstvu, monaštvu i svim vernicima SPC povodom tragične vesti o smrti patrijarha Irineja.

"Kao narod, izgubili smo još jednog velikog duhovnog pastira koji je svojom nepokolebljivom verom u Hrista mudro, smireno i promišljeno predvodio srpsku Crkvu i srpski rod u tmurnim vremenima 21. veka", kaže se u saučešću Saveza Srba iz Slovenije objavljenom na Fejsbuku. Savez ističe da je patrijarh Irinej svojim delima "svedočio Hrista, postajući tako dostojan naslednik Svetoga Save i blaženopočivšeg patrijarha Pavla."

Udruženje Srba iz Hrvatske uputilo je danas saučešće jerejima, arhijerejima i sveštenstvu Srpske pravoslavne crkve, kao i čitavom srpskom narodu povodom smrti patrijarha Irineja.

Generalni sekretar Udruženja Milojko Budimir poručuje da su oni zahvalni na savetima i brizi koju je patrijarh Irinej pokazivao za izbegle, prognane i raseljene iz Hrvatske, kao i sa KiM.

"To nam je davalo dodatnu snagu da se sa još više entuzijazma i vere uhvatimo u koštac sa brojnim problemima koji još uvek muče izbegličku populaciju, a posebno Srbe koji su izbegli ili prognani iz Hrvatske", rekao je Budmir. On je dodao da će ostati upamćene reči da će doći dan kada će pobediti istina i biti ispravljena nepravda koja je učinjena srpskom narodu iz Hrvatske, BiH i sa KiM i kada će moći da se vrate na svoja napuštena ognjišta.

Kvazović uputio saučešće SPC povodom smrti patrijarha

Povodom smrti patrijarha srpskog Irineja, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović uputio je pismo saučešća Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

"U svoje ime i u ime Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini upućujem vam izraze svoga saučešća", navodi se u pismu reisu-l-uleme Kavazovića koje je objavio portal islamskazajednica.ba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 209 idi na stranu