Kon: Očekujem rekordan broj

Beograd -- Epidemiološka situacija u Srbiji je nepovoljna i dalje se pogoršava, kaže epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv kovida 19 Predrag Kon.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/Zoran Žestić
Tanjug/Zoran Žestić

On je rekao i da se razmišlja o pooštravanju mera.

Kon je za TV Pink naveo da to što je juče bila 341 novozaražena osoba, nije odraz prave situacije i da su brojevi uvek manji ponedeljkom, a da se već danas biti verovatno novi rekordni brojevi novozaraženih.

"Očekuje se porast zaraženih ove i sledeće nedelje. Posle toga nadamo se da ćemo uspeti da zaravnimo krivu. Povećavaće se i broj onih koji su za hospitalizaciju. To važi za celu Srbiju, najteža situacija je u Beogradu", naveo je Kon.

Upitan da li će biti pooštravanja mera, on je rekao da se o tome razmišlja i da je jasno da se ne može sedeti "skrštenih ruku", ako se broj zaraženih bude povećavao.

Pojašnjava da o aktivnosti virusa najbolje svedoči podatak iz Beograda, gde je u jednom danu (24. oktobra) bilo 280 pozitivnih pacijenata na koronavirus i da je to 54 odsto od ukupnog broja testiranih ljudi.

Napominje da je bilo opština tokom julskog pika u kojima je čak 80 odsto od broja testiranih bilo pozitivno.

"Imali smo julski talas i možda ćemo imati nešto bolju situaciju u odnosu na ostatak Evrope. Međutim, porast broja obolelih se očekuje i restrikcije će biti neophodne", naveo je Kon.

Navodi da deca nisu izvor prenosa zaraze u porodicama, da su i dalje retki slučajevi teške forme kod dece, posebno u uzrastu do deset godina.

Kaže da se povećava broj škola u kojima ima zaražene dece, ali da su to još pojedinačni slučajevi, jer sistem koji je uspostavljen u školama dobro funkcioniše - obavezno nošenje maski, distanca, dezinfekcija ruku.

"Virus se najviše prenosu u mestima za zabavu i tu treba najviše da utičemo. Menjaće se zakon, jer je sankcija, izgleda, neophodna", rekao je epidemiolog.

Pojašnjava da na takvim mestima jedna zaražena osoba može da inficira više ljudi, jer se tokom pevanja najviše izlučuje virus. Napominje da u kolektivu u kome svi sede i gde se nose maske, održava distanca mogućnost prenosa zaraze je samo teoretska.

"Praksa je pokazala da su maske efikasna zaštita i da štite do 99 odsto ukoliko ih svi nose. Moja preporuka za sve je da stave masku čim izađu iz stana i da je skinu samo kada jedu ili piju", naveo je Kon.

Uvedeni su, kako je rekao, i antigenski (brzi) testovi, gde se rezultati dobijaju za pola sata ili sat. To će posebno značiti za domove za negu starih ili bolnice, kako bi sprečilo širenje virusa u tako osetljivim grupama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 226 idi na stranu