Libijski rivali započeli pregovore u Egiptu

Libijski rivali su ponovo započeli vojne i bezbednosne pregovore, s ciljem postizanja rešenja koje bi moglo pomoći u okončanju višegodišnjeg sukoba u okrugu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.09.2020.

22:34

Libijski rivali započeli pregovore u Egiptu

,Saopštile su Ujedinjene nacije.

Misija podrške Ujedinjenih nacija u Libiji navela je da su se vojni i policijski timovi iz istočne i zapadne Libije sastali u egipatskom odmaralištu Hurgada na Crvenom moru, prenosi AP.

Vojni razgovori licem u lice usledili su usred međunarodnog pritiska na obe zaraćene strane da se spreči napad na strateški grad Sirt, nakon što su posle godinu dana ovog leta obustavljeni napadi snaga vojnog zapovednika Kalife Haftara na Tripoli.

Misija Ujedinjenih nacija saopštila je da su obe strane pokazale "pozitivan i proaktivan stav usmeren na deeskalaciju situacije u centralnoj Libiji".

Vojni i bezbednosni razgovori sa sedištem u Egiptu usledili su nakon što su se obe strane, pod jakim međunarodnim pritiskom, ranije ovog meseca dogovorile o preliminarnom sporazumu koji za cilj ima da zemlju usmeri ka izborima u roku od 18 meseci i demilitarizira Sirt, koji je pod Haftarovom kontrolom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: