Stano: ZSO mora biti na stolu, nema krize

Portparol EU Peter Stano kaže da nema krize u dijalogu Beograda i Prištine i da proces u Briselu napreduje.

Izvor: B92

Petak, 25.09.2020.

13:25

Stano: ZSO mora biti na stolu, nema krize
Foto: Depositphotos/lightsource

Kao konkretan primer toga, Stano navodi sastanak eksperata u ponedeljak 28. septembra. "Dijalog nije u krizi, mi nastavljamo. EU je odlučna u tome, a imamo i jasne poruke dve strane da su posvećene nastavku dijaloga", kaže Stano.

Peter Stano je na pitanje na redovnoj konferenciji u Briselu na pitanje da li dijalog Beograda i Prištine ponovo ulazi u krizu i blokadu zbog odbijanja Prištine da razgovara o ZSO, kao temi koja je ranije dogovorena, odgovorio da će to pitanje svakako biti na stolu, ali ne u ponedeljak.

"Budimo potpuno jasni, ovo pitanje mora biti rešeno kao deo sveobuhvatnog sporazuma, kako je dogovoreno na prvom sastanku lidera u julu, a potvrđeno na poslednjem sastanku na najvišem nivou 7. septembra", navodi Stano.

On zaključuje da je namera EU da naporno radi i obezbedi najbolje usluge kako bi pomogla Beogradu i Prištini da prevaziđu bilo kakve nesuglasice kako bi došli do konačnog i pravno obavezujućeg sporazuma.

Peter Stano je najavio da će sledeći sastanak na najvišem političkom nivou između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera tzv Kosova Avdulaha Hotija održati po "ustanovljenoj praksi" nakon razgovora eksperata.

"Mi smo uvek zadovoljni kada možemo da najavimo da su se strene dogovorile da se sledeći sastanak održi bilo na nivou eksperata, glavnih pregovarača ili najvišem nivou na kome učestvuju predsednik Srbije i premijer Kosova", kaže Stano.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: