Kod Hrvata ključa: "On je nervozan, ja sam besan"

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović reagovao je danas na navode premijera Andreja Plenkovića, koji je više puta za njega rekao da je nervozan.

Izvor: B92

Sreda, 23.09.2020.

12:40

Kod Hrvata ključa:
Foto: EPA-EFE/ DANIEL NOVOTNY

Milanović je Plenkoviću poručio da "nije nervozan", već "zabrinut" i "besan".

"Ono što on kaže da sam nervozan, on je nervozan, ja sam besan, ali ne na njega. Ovo se ne sme događati u demokratiji. On je u situaciji u koju je doveden neznanjem ili glupošću svojih saradnika", rekao je Milanović, a preneo Index.hr.

Milanović je nastavio: "Ovo je užasno ozbiljan skandal, a njega je neko doveo u nezgodnu situaciju jer ga, sad mi je jasno, nisu obavestili o tome, jer da jesu, nema šanse da bi Kovačevića imenovao u novi mandat. Nema šanse da bi on to napravio. Taj čovjek to nije znao... I te kako neke stvari on mora znati, u protivnom u ovoj zemlji nema odgovorne osobe. Ko to treba biti? Policija?"

Poručio je Plenkoviću da se "ne pravi naivan - da te stvari on ne zna".

Upitao je šta je onda njegova odgovornost.

"To mu nije rečeno, ima ko mu je to morao reći i upozoriti ga na to, to je njegova obaveza, a naročito do februara, kad su imenovali tu osobu Kovačevića. Još 10 meseci smo čekali, plaćali, da bi se ulovilo gradonačelnike HDZ-a i SDP-a radi 100.000 kuna, a ovde si imao dva miliona kuna. Premijer je čuvar državnih tajni. Nema informiranije osobe u državi od premijera", kazao je Milanović.

Dodao je kako je Plenković morao znati za aferu s Kovačevićem.

"Neka se premijer ne pravi naivan da te stvari on ne zna. Što je onda njegova odgovornost? To mu nije rečeno, ima ko mu je to morao reći i upozoriti ga na to, to je njegova obaveza, a naročito do februara, kad su imenovali tu osobu Kovačevića. Još 10 meseci smo čekali, plaćali, da bi se ulovilo gradonačelnike HDZ-a i SDP-a radi 100.000 kuna, a ovde si imao 2 miliona kuna", kazao je Milanović.

Ističie da je premijer čuvar državnih tajni i da u zemlji nema osobe koja je više informisanija od premijera.

"Premijer mora znati, on nije brifiran i to je skandal... On mora znati, netko mora voditi državu, u protivnom, odustanimo od države", nastavlja Milanović.

Kazao je i da imenovanje Kovačevića na još jedan mandat u Janafu, pod pretpostavkom da je vlast znala šta se događa, otvara mogućnost žalbi firmi koje su radile s Janafom.

"Da, saborsko poverenstvo odmah, jer ovo je ozbiljan skandal. To su situacije u kojima društvo može otići u potpuno drugom smeru. Imamo državu i moramo se naučiti voditi tu državu i paziti na stvari", rekao je predsednik Hrvatske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: