Milanović nakon sastanka sa Dodikom: Revizija Dejtonskog sporazuma...

Predsednik Republike Hrvatske Zoran Milanović sastao se danas s Miloradom Dodikom, članom Predsedništva Bosne i Hercegovine iz RS i liderom SNSD-a.

Izvor: radiosarajevo
Podeli
Foto: EPA/Antonio Bat
Foto: EPA/Antonio Bat

Dodik je u Zagreb došao na poziv hrvatskog predsednika.

Na sastanku se razgovaralo o situaciji u Bosni i Hercegovini i njeinim evroatlantskim perspektivama, o problemima u provođenju Dejtonskog sporazuma, i o položaju i pravima sva tri konstitutivna naroda, Hrvata, Srba i Bošnjaka.

"Interes je Republike Hrvatske stabilna i funkcionalna Bosna i Hercegovina, kao i osiguranje jednakih prava Hrvata u Bosni i Hercegovini, kao ravnopravnog i konstitutivnog naroda", navedeno je iz Milanovićevog kabineta.

Zbog toga Republika Hrvatska, kako je navedeno, "ne može ostati pasivna i neće podržati inicijative u smeru jednostrane revizije Dejtonskog sporazuma koje bi ugrozile mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini i jugoistočnoj Evropi".

"Za ostvarenje stabilne i funkcionalne Bosne i Hercegovine važan je nastavak dijaloga predstavnika sva tri naroda u Bosni i Hercegovini, a čemu je Republika Hrvatska, kao prijateljska i susMedna zemlja, spremna dati svoj doprinos", navedeno je iz Milanovićevog kabineta.

strana 1 od 232 idi na stranu