Tramp mobiliše vojsku: Šaljem hiljade i hiljade pod teškim naoružanjem; Kuomo: Hvala, ali ne hvala VIDEO

Predsednik SAD Donald Tramp zapreto je da će da pošalje vojsku kako bi ugušio građanske nemire u državi zbog smrti Afroamerikanca tokom hapšenja.

Izvor: B92
Podeli
Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky
Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky

Rekao je da, ukoliko gradovi i države ne uspeju da kontrolišu proteste i zaštite svoje građane,on će mobilisati vojsku i brzo rešiti problem za njih, prenosi BBC.

"Zakleo sam se da ću braniti Ameriku i to ću i uraditi. Pravda za Flojda će biti dosegnuta, ali ne možemo da dozvolimo nasilnim demonstrantima da ugroze naše miroljubive građane. Ja sam saveznik svih mirnih demonstranata, ali su to narušili profesionalni anarhisti, Antifa i drugi."

Spomenuo je i da se hrabre medicinske sestre, koje se bore protiv koronavirusa, plaše da izađu iz kuće.

"Pravda, ne haos je naša misija, i uspećemo, 100 odsto. Naša zemlja uvek pobeđuje. Zato preduzimam momentalne predsedničke akcije, mobilišem sve civilne i vojne resurse."

"Šaljem hiljade i hiljade teško naoružanih vojnika i prestavnika zakona da zaustave vandalizam."

Najavio je da će policijski čas biti striktno poštovan.

Protesti zbog smrti Džordža Flojda ulaze u sedmi dan.

Dok je Tramp govorio u Beloj kući, policija je rasterala demonstrante iz obližnjeg parka suzavcem i gumenim mecima.

Zatim je predsednik prešao park i pozirao pored oštećene crkve, izazivajući kritike da koristi mirne demostrante kao priliku za fotografiju.

Kuomo

Guverner države Njujork Endrju Kuomo poručio je "Hvala, ali ne" pretnji predsednika Donalda Trampa da će mobilisati vojsku kako bi se izborili sa neredima nastalim nakon smrti nenaoružanog Afroamerikanca kome je policajac klečao na vratu nakon što ga je uhapsio, prenosi Tanjug.

"Predsednik pokušava da prekroji stvarnost", rekao je Kuomo i dodao da čak i u Vašingtonu ima ljudi na ulicama koji protestuju.

"To su mirni protesti. Uglavnom su to mladi ljudi, belci, koji su uvređeni onim što su videli kada je ubijen Flojd, što i treba da budu", rekao je Kuomo za Si-En-En.

Kuomo insistira na tome da su to sporadični slučajevi destruktivnog ponašanja i da čine neznatnu manjinu demonstranata.

"Kriminalne aktivnosti ne možemo tolerisati i moraju biti sprovedene zakonske sankcije, ali pljačkaši su se umešali sa demonstrantima. Međutim, ono što je predsednik danas uradio jeste da je pozvao američku vojsku protiv američkih državljana", rekao je Kuomo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 533 idi na stranu