Lončar: Pokazali smo da smo ozbiljna država

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da je na početku epidemije Srbija imala sve predispozicije da prođe sa hiljadama mrtvih kao Italija i Španija.

Izvor: Beta
Podeli
FOTO TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC / an
FOTO TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC / an

Lončar je za TV "Hepi" rekao da je taj scenario izbegnut zahvaljujući dobroj saradnji zdravstvenog sistema sa vlastima, i da je ostvareno ono što je građanima na početku epidemije obećano, da će se boriti za svaki život i da ima što manje umrlih.

"Obećali smo da ćemo se boriti za živote. Nije bilo jednostavno uraditi sve ovo, pokazali smo da smo ozbiljna država. Zdravstveni sistem je zatvoren i imali smo veliku sreću da smo imali odličan tandem sa predsednikom republike", kazao je Lončar.

Lončar je rekao i da zdravstveni sistem ne bi imao šanse u borbi sa epidemijom koronavirusa da nije veliki broj zdravstvenih objekata u prethodnom periodu izgrađen ili renoviran.

Prema njegovim rečima, problem sa epidemijom koronavirusa nije završen.

"Ovaj problem nije završen, svet se promenio, nećemo moći da pričamo o nekim drugim stvarima a da se ne bavimo virusima i bakterijama i drugim stvarima u koje se razumeju samo lekari", rekao je Lončar.

Lončar je rekao da su u borbi protiv koronavirusa nemerljivo pomogli saveti kineskih stručnjaka.

"Imali smo dileme vezano za karantine, izolacije. Njihova mišljenja i iskustvo mnogo su olakšali da donosimo odluke. To ne smanjuje ulogu naših epidemiologa i infektologa, koji su dali nemerljiv doprinos svojim znanjem, iskustvom i poznavanjem našeg mentaliteta i zdravstvenog sistema", kazao je Lončar.

strana 1 od 201 idi na stranu