"Ovaj vikend biće presudan"

Nemačka kancelarka Angela Merkel vidi prve uspehe u borbi protiv korone i razlog za "opreznu nadu", objavio je Dojče vele.

Izvor: B92

Petak, 10.04.2020.

14:57

Foto: EPA-EFE Felipe Trueba

Međutim, ona i članovi njenog kabineta jednoglasno su pozvali Nemce da i dalje budu oprezni i disciplinovani.

"Ako građani i dalje budu disciplinovani, vlada Nemačke veruje da je prvo i malo ublažavanje strogih restrikcija moguće posle uskršnjih praznika. Ponašanje građana tokom ovog vikenda je presudan faktor", naglasila je kancelarka Angela Merkel.

Broj novih infekcija u Nemačkoj lagano se smanjuje. Zbog toga kancelarka Angela Merkel trenutno ne vidi potrebu za pooštravanjem mera za suzbijanje epidemije. Ona je pozvala građane da se disciplinovano pridržavaju ograničenja kontakta tokom Uskrsa. „Možemo veoma brzo uništiti ovo što smo do sada postigli", rekla je ona. Situacija je nestabilna.

Kancelarka namerava da u sredu razgovara sa premijerima saveznih pokrajina o tome kako ograničenja u javnom i ekonomskom životu mogu biti ublažena. Mogući su samo mali koraci i to vrlo pažljivo, kaže Merkelova. Veoma važna procena na osnovu koje će se razmatrati ti koraci biće studija nacionalne akademije nauka, Leopoldine, koja će biti objavljena u ponedeljak ili utorak. Merkelova je jasno stavila do znanja da se ne očekuje brzo ublažavanje restrikcija.

Prema Ministarstvu zdravlja Nemačke, sada u zemlji ima više od 50.000 ljudi koji su preležali koronu, od ukupno gotovo 110.000 zaraženih. Ministar zdravlja Jens Špan takođe je naglasio da je važno ne ugroziti ove početne uspehe: „Još smo daleko od svakodnevice pre korone". Festivali, posete klubovima ili javna masovna veselja trebalo bi da se izbegavaju nedeljama i mesecima.

"Ako ostanemo dosledni i tokom ovog uskršnjeg vikenda, postepeno vraćanje u normalu je verovatnije", rekao je ovaj političar CDU. On je takođe rekao da "dalekosežna ograničenja osnovnih prava u jednoj slobodnoj državi mogu da funkcionišu samo dok su prihvaćena i dok za njih ima razumevanja".

Ministar Špan je rekao da se trenutno u bolnicama leči više od 3000 pacijenata obolelih od korone - većina je na respiratorima. Ali 10.000 kreveta za intenzivnu negu je slobodno. Oko 85 odsto pacijenata se leči ambulantno. Svakodnevno je moguće izvršiti do 100.000 testova, a sada ih je sve više u ustanovama za negu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: