Stručnjaci: Agonija Italije će se uskoro zaustaviti, ali će nastavak biti u oktobru

Stručnjaci u Lombardiji, žarištu koronavirusa u Italiji, predviđaju pad broja novoobolelih u narednim danima.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.04.2020.

17:46

Stručnjaci: Agonija Italije će se uskoro zaustaviti, ali će nastavak biti u oktobru
Foto: Hendrik Schmidt/dpa via AP

Ipak, stručnjaci upozoravaju da postoji rizik da bi na jesen moglo doći do novog talasa zaraženih koronavirusom, izjavio je predsednik italijanskog regiona Lombardija Atilio Fontana.

"Pojedini stručnjaci su upozorili da postoji rizik da sa virusom gripa u oktobru i novembru može da se vrati i koronavirus, stoga moramo biti spremni", rekao je Fontana za radio Padanija.

Govoreći o bolničkim krevetima postavljenim u izložbenom prostoru Fiera Milano, Fontana je ocenio da ne bi trebalo da se uklone već da ostanu kao sigurnost u situaciji za koju „se nada da se nikada neće dogoditi u budućnosti".

Prvi čovek Lombardije je rekao da statistički podaci pokazuju da je današnji dan "pozitivan", jer nema povećanja novih slučajeva zaraženih u odnosu na prethodne dane.

"Dešava se ono što su naši stručnjaci predvideli, a to je pad (slučajeva) u narednim danima", kazao je Fontana.

Predsednik Lombardije je takođe kazao da gotovo mesec i po dana od početka epidemije taj region "dobija samo mrvice od Rima", odnosno "mali deo onoga što je traženo".

Predsednik Veneta, jednog od epidemijom najteže pogođenih regiona u Italiji, Luka Zaja rekao je da se "priprema ponovno otvaranje, ali prema kriterijumima kojima bi se izbegao hongkonški efekat kada je došlo do preranog popuštanja mera i ukidanja karantina".

"Bilo bi traumatično da se ponovo sve otvori, a onda opet zatvori", rekao je Zaja.

Prema zvaničnim podacima, za oko 40 dana od početka krize sa koronavirusom u Italiji broj pozitivnih slučajeva prešao je 100.000, a taj virus odneo je više od 12.000 života, međutim zvaničnici su saopštili da virus usporava, ali da su mere karantina u celoj zemlji produžene do 13. aprila da bi se, pored ostalog, sprečila nova žarišta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: