Još dva slučaja koronavirusa u Srbiji VIDEO

Od juče su potvrđena još dva slučaja zaraženih koronavirusom, tako da su u Srbiji ukupno četiri osobe zaražene tim virusom. Tanjug: Dve devojke iz Beograda.

Izvor: B92

Utorak, 10.03.2020.

08:15

Još dva slučaja koronavirusa u Srbiji VIDEO
Ilustracija: EPA-EFE/ROB ENGELAAR

Vest o najnovijim slučajevima potvrđena i na zvaničnom sajtu Ministarstva zdravlja, koji dva puta dnevno objavljuje podatke o broju testiranih na koronavirus i eventualnom porastu broja zaraženih.

Dva najnovija slučaja koronavirusa u Srbiji su dve devojke koje su prethodno bile u kontaktu sa zaraženom osobom, koja je trenutno u inostranstvu, saznaje Tanjug. Agencija navodi da su smeštene u Beogradu, na Infektivnoj klinici.

Koliko juče potvrđen je drugi slučaj obolevanja od koronavirusa u Srbiji, a reč je o, kako mediji navode, kineskom državljaninu koji živi i radi u Beogradu.

Do danas je u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano ukupno 108 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Od sinoć u 18 sati do jutros u 8 časova testirani su uzorci pet osoba, od kojih su dva bila pozitivna i tri negativna na novi koronavirus.

Drugi zaraženi nije u teškom stanju

Kineski državljanin koji je zaražen novim koronavirusom i koji je smešten na Infektivnoj klinici nije u teškom zdravstvenom stanju, kaže epidemiolog Branislav Tiodorović.

On je za Tanjug naveo da zaraženi živi u Beogradu i radi u kineskoj firmi koja se bavi mobilnom telefonijom i da je juče smešten na Infektivnu kliniku zbog upale pluća.

"Verovatno se nije zarazio kod nas, već sa strane, ali to mora da se istraži, moraju da se utvrde svi njegovi kontakti, gde se kretao, tako da težak posao čeka epidemiologe", naveo je Tiodorović.

On pretpostavlja da će se danas oglasiti i zvaničnici i da će biti zabranjeni dolasci ljudi iz Italije, Švajcarske, Kine, Južne Koreje, Irana. Kineski državljanin je drugi potvrđen slučaj koronavirusa u Srbiji, a danas su potvrđena još dva nova slučaja, tako da su u našoj zemlji potvrđena ukupno četiri slučaja.

Gradonačelnik Beograda: Nema mesta panici

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je da nema mesta panici zbog koronavirusa i da je u slučaju epidemije najvažnije slušati savete stručnih ljudi, pre svih epidemiologa.

"Glavna poruka je da nema mesta za paniku. Bitno je odgovorno ponašanje, kako smo se i ranije ponašali u sličnim slučajevima, pri epidemiji gripa", rekao je Radojičić za TV Prvu.

On je dodao da su nove informacije, o četiri pacijenta zaražena koronavirusom u Srbiji, očekivane. "Epidemija ima svoju dinamiku. Dobra vest je da kod nas stiže nešto kasnije nego u zemljama u okruženju i u Evropi. Potrebno je, ako se i budu primenjivale mere zabrane okupljanja, odrediti optimalno vreme za uvođenje tih mera kako bi dale najbolje rezultate", naveo je gradonačelnik.

On je objasnio da je Radna grupa Ministarstva zdravlja glavno telo koje daje instrukcije svima, u korelaciji sa Institutom za javno zdravlje Batut, kao i da će grad primeniti sve preporuke Radne grupe i struke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: