Evropski univerziteti na meti hakera: Kradu akademsku literaturu za iranske škole

Na meti iranskih hakera u poslednjih nekoliko meseci bili su univerziteti u Evropi, SAD i Australiji, otkrila je konsultantska firma "Prajsvoters Kuper" .

Izvor: Beta
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ Syda_Productions
Ilustracija: Depositphotos/ Syda_Productions

Kako je preneo Radio slobodna Evropa, holandska medijska kuća "NOS" navodi da nije poznato da li su bili uspešni pokušaji upada u kompjuterske sisteme, uključujući tri univerziteta u Holandiji.

Zvaničnik "Prajsvoters Kupera" Gervin Naber navodi da su hakeri pokušali da ukradu akademsku literaturu i materijal za kurseve koji bi bili upotrebljeni u iranskim školama.

Diplomatski odnosi Irana i Holandije zategnuti su od prošle godine, kada je Teheran optužen za planiranje dva politička ubistva, zbog čega mu je EU uvela sankcije.

Teheran negira umešanost u napade na iranske disidente u Holandiji.

SAD su optužile prošle godine devet iranskih građana da su pod sponzorstvom vlasti u Teheranu učestvovali u hakerskom napadu i krađi intelektualne imovine.

Američko Ministarstvo finansija je takođe uvelo sankcije protiv deset iranskih državljana i jedne kompanije, koji su optuženi za hakerske napade nekoliko stotina univerziteta u korist zvaničnog Teherana. Iranske vlasti su su te tvrdnje ocenile kao "lažne".

strana 1 od 502 idi na stranu