Zvanično pokrenut postupak za smanjenje izbornog cenzusa

Poslanička grupa Srpske napredne stranke uputila je danas u skupštinsku proceduru predloge zakona kojima se predviđa smanjenje izbornog cenzusa na tri odsto.

Izvor: Tanjug

Utorak, 21.01.2020.

18:30

Zvanično pokrenut postupak za smanjenje izbornog cenzusa
Ilustracija: Depositphotos/TeoLazarev

U pitanju su Predlog zakona o izmenama Zakona o izboru narodnih poslanika i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o lokalnim izborima.

Poslanička grupa Srpske napredne stranke navela je u predlogu upućenom predsednici Narodne skupštine Republike Srbije Maji Gojković, razmotre po redovnom postupku.

Kako se očekuje predlozi izmena zakona će doći na dnevni red sednice Narodne skupštine u februaru. U predlogu izmena Zakona o izboru narodnih poslanika se predlaže da u raspodeli mandata učestvuju samo izborne liste koje su dobile najmanje 3 odsto glasova umesto dosadašnjih 5 odsto, od ukupnog broja birača koji su glasali.

Političke stranke nacionalnih manjina i koalicije političkih stranaka nacionalnih manjina učestvuju u raspodeli mandata i kad su dobile manje od 3 odsto glasova od ukupnog broja birača koji su glasali.

U obrazloženju se, između ostalog, navodi da predložene izmene Zakona o izboru narodnih poslanika imaju prvenstveno za cilj smanjenje izbornog praga (cenzusa) čiji prelazak omogućava učešće u raspodeli poslaničkih mandata, što će obezbediti da se izborna volja građana adekvatnije preslika na saziv Narodne skupštine i što će omogućiti da i izborna volja građana koja nije preovlađujuća bude politički artikulisana i na odgovarajući način zastupljena u skupštini.

Time se, piše u obrazloženju, povećava stepen demokratičnosti samog izbornog irocesa, ali i rada Narodne skupštine. U predlogu izmena i dopuna Zakona o lokalnim izborima navodi se da se izbori za odbornike moraju raspisati najkasnije 45 dana pre kraja mandata odbornika kojima ističe mandat, umesto dosadašnjih 30 dana.

Takođe, predloženo je da i na lokalnom nivou u raspodeli učestvuju liste koje su dobile najmanje 3 odsto glasova, a političke stranke i koalicije nacionalnih manjina učestvuju u raspodeli mandata i kad su dobile manje od 3 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: