Talibani pristali na desetodnevni prekid vatre

Talibani će primeniti desetodnevno primirje s američkim trupama, smanjiti napade na avganistanske snage i početi dijalog, ukoliko postignu dogovor sa SAD.

Izvor: B92

Petak, 17.01.2020.

13:49

Talibani pristali na desetodnevni prekid vatre

Pregovarači talibana i Sjedinjenih Država sastali su se protekla dva dana u Dohi kako bi razgovarali o potpisivanju mirovnog sporazuma što bi otvorilo put za dugoročno rešenje sukoba u Avganistanu, izjavio je portparol talibanske kancelarije u Kataru, prenosi Rojters.

Kada se bude postigao sporazum, talibanska i avganistanska vlada mogle bi da se direktno sastanu u Nemačkoj, što su talibani ranije čvrsto odbacivali.

Datum potpisivanja sporazuma nije određen, ali je neimenovani komandant talibana rekao je da očekuje da c?he to biti "uskoro".

Iz Stejt departmenta nisu hteli da komentarišu navode da se najviše rukovodstvo talibana saglasilo da poštuje desetodnevno primirje sa ameriškim trupama, kao i da "smanji" napade na avganistansku vladu.

Američki predsednik Donald Tramp prekinuo je razgovore o okončanju 18-godišnjeg rata u septembru pošto je jedan američki vojnik ubijen u napadu militantne grupe, a potom je dijalog ponovo prekinut u decembru nakon kada su u samoubilačkom napadu na američku bazu kod Kabula stradala dva civila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: