Da li su letovi s beogradskog aerodroma otkazani ili ne? A šta kažu sa "Nikole Tesle"

Beograd -- Zbog guste magle na aerodromu "Nikola Tesla" jutros su otkazani ili preusmereni pojedini letovi. S tog aerodroma kažu da aerodrom normalno funkcioniše.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli

Podsetimo, ranije su mediji preneli da su, usled guste magle, na beogradskom Aerodromu "Nikola Tesla", sletanja aviona koji dolaze iz Beča, Podgorice i Ljubljane bila otkazana.

Potom je sa beogradskog aerodroma "Nikola Tesla" za B92.net rečeno da sletanja nisu otkazana i da aerodrom funkcioniše normalno.

Međutim, Tanjug je objavio da su neki letovi na beogradskom aerodromu jutros bili otkazani ili preusmereni. Tanjug prenosi da sa "Nikole Tesle" kažu da je aerodrom neprekidno otvoren za aviosaobraćaj jer raspolaže Kategorijom IIIb, odnosno najsavremenijim uređajima za sletanje i poletanje aviona u uslovima izuzetno smanjene vidljivosti, magle, te da od avokompanija i pilota zavisi da li će sleteti ili poleteti u tim uslovima.

To znači da su na aerodromu stvoreni uslovi da avioni sleću pri horizontalnoj vidljivosti duž piste od 50 metara i vertikalne vidljivosti većoj od 15 metara, navodi se u saopštenju aerodroma.

Na aerodromu napominju za Tanjug da je odluka da li će aviokompanije sletati ili poletati u uslovima smanjene vidljivosti, osim kategorije aerodroma, važno i nekoliko drugih činilaca: Da li su avioni opremljeni adekvatnom opremom za prijem signala sa zemlje, da li piloti poseduju odgovarajuće dozvole za sletanje i poletanje u ovakvim uslovima, procedura koje propisuju aviokompanije i na kraju, zavisi od odluke pilota, koji odlučuju da li će u uslovima smanjene vidljivosti sleteti u Beograd, preusmeriti let na najbliji aerodrom odnosno da li će uopšte i poleteti ka Beogradu.

Sve operativne službe aerodroma "Nikola Tesla" neprekidno su angažovane kako bi se aviosaobraćaj odvijao bezbedno i sigurno, uz pružanje efikasne usluge putnicima i komfora dok borave kod nas.

Sve informacije o redu letenja i statusu pojedinacnih letova, svi zainteresovani mogu u realnom vremenu dobiti putem internet prezentacije aerodroma www.beg.aero, putem broja telefona Info centra 011 209 4444, kao i u izabranoj aviokompaniji, kažu na aerodromu "Nikola Tesla".

strana 1 od 102 idi na stranu