Izborna komisija: Tora nepodoban za poslanika Katalonije

Španska izborna komisija proglasila je danas katalonskog lidera Kvima Toru nepodobnim za mesto poslanika u pokrajinskom parlamentu.

Izvor: B92

Petak, 03.01.2020.

20:49

Izborna komisija: Tora nepodoban za poslanika Katalonije
Ilustracija: Getty images/ Pablo Blazquez Dominguez/

Nacionalna izborna komisija doneo je odluku nakon što je sud u Kataloniji prošlog meseca zabranio Tori da 18 meseci obavlja javnu funkciju zbog toga što je odbio da ukloni separatističke simbole sa zgrada u Kataloniji tokom predizborne kampanje.

AP ocenjuje da bi odluka izbornog odbora mogla da ima široke posledice u Kataloniji i poremeti planove za formiranje nove španske vlade.

Prethodno je katalonska separatistička stranka Eskera Republikana de Katalunja (ERC) saopštila da će se uzdržati tokom glasanja u parlamentu o poverenju Pedru Sančezu za premijera.

Socijalisti Pedra Sančeza i ERC juče su saopštili i da su se saglasili da buduća Sančezova vlada ima otvoreni dijalog o budućnosti španske pokrajine Katalonije, a da će zaključci iz dijaloga biti potvrđeni glasovima građana Katalonije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: