Italija u pripravnosti, trg u Veneciji opet zatvoren

U nekoliko italijanskih gradova na snazi je visok stepen pripravnosti zbog obilnih padavina tokom noći.

Izvor: B92

Nedelja, 17.11.2019.

15:17

Italija u pripravnosti, trg u Veneciji opet zatvoren
Ilustracija: Getty images/ Marco Secchi

Među tim gradovima je Venecija, gde se stanovnici i turisti pripremaju za još jednu visoku plimu i gde je Trg Svetog Marka ponovo poplavljen i zatvoren za javnost.

Gradu, koji se u utorak suočio sa najgorim poplavama u proteklih 50 godina, danas preti visoka plima od oko 160 centimetara, saopštio je gradski centar za predviđanje plime.

Vlasti u Firenci i Pizi prate vodostaj reke Arno, koji je brzo porastao tokom noći zbog obilnih padavina, prenosi Rojters.

Gradonačelnik Venecije Luiđi Brunjaro upozorio je u subotu da se grad sprema za još jedan "težak dan".

On je, međutim, naglasio da se očekuje da će situacija biti manje dramatična nego u utorak, kada su poplavljeni trgovi, radnje, kuće i hoteli.

Trg Svetog Marka ponovo je danas zatvoren, samo dan nakon što je turistima i stanovnicima Venecije dozvoljeno da uđu na taj trg.

Izgrađena na nizu malih ostrva, Venecija je posebno osetljiva na kombinaciju povišenog nivoa mora usled klimatskih promena i već ustanovljenog propadanja grada u blato.

Prema gradskoj službi za praćenje plime, nivo mora oko Venecije je 10 centimetara viši nego što je bio pre 50 godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: