Putin i Merkel za specijalni status Donbasa

Moskva -- Ruski predsednik Vladimir Putin i nemačka kancelarka Angela Merkel istakli su značaj uvođenja specijalnog statusa Donbasa u ukrajinske zakone.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/ ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL
EPA-EFE/ ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL

Kako je saopštio Kremlj, oni su o tome razgovarali u telefonskom razgovoru u ponedeljak.

Kako se navodi, obe strane su istakle značaj pune primene Sporazuma iz Minska i ostalih sporazuma za rešenje ukrajinskog konflikta.

"Sagovornici su ponovili posvećenost daljoj koordinaciji naporima Rusije i nemačke u okviru Normandijske četvorke, uključujući pripreme za samit u tom formatu", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su Putin i Merkel do detalja razmotrili pitanja u vezi sa rešenjem ukrajinske krize, sa posebnim akcentom na Štajnmajerovu formulu, koju su potpisali predstavnici Kijeva, Donjecka i Luganjska u Kontakt grupi, prenosi Tas s.

U saopštenju stoji da je bilo reči i o uslovima za tranzit ruskog gasa kroz ukrajinsku teritoriju, o čemu se vode trilateralni pregovori između Rusije, Ukrajine i Evropske komisije.

"U delu razgovora posvećenom Siriji, sagovornici su istakli značaj rešavanja humanitarnih problema, uključujući povratak izbeglica svojim domovima", kaže se u saopštenju Kremlja.

strana 1 od 579 idi na stranu