Čile ima superheroja, to je "Pareman" FOTO

Santijago -- Mišićavi čovek s kapuljačom koji se štiti saobraćajnim znakom sa natpisom "stop", usred sukoba s čileanskom policijom tokom protesta, postao je simbol.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/AP Photo/Esteban Felix
Tanjug/AP Photo/Esteban Felix

Slika je na društvenim mrežama podeljena više hiljada puta, a korisnici ga doživljavaju kao romantičnog junaka borbe koja traje već tri nedelje.

Čovek je prozvan "Pareman" ili "Kapetan Pare" jer "pare" na španskom znači "stop", a fotografiju je prvi snimio fotograf Rojtersa Horhe Silva na centralnoj magistrali Alameda.

"Bio je veoma upečatljiva figura na prvoj liniji protesta, dok je letelo kamenje, a policija koristila suzavac da bi sve rasterala", rekao je Silva i dodao da je čovek nestao ubrzo nakon što ga je fotografisao.

Lik čoveka od tada često crtaju i karikaturisti.

Fraza #PareMan postala je omiljena na društvenim mrežama, a pojedini ga smatraju "prvim čileanskim superherojem protesta", koji su počeli zbog povećanja cena karata za javni prevoz, a proširio se na zamerke zbog niskih plata i penzija, visokih cena komunalnih usluga i lošeg funkcionisanja javnih službi, naveo je Rojters.

Gvido Salinas, čileanski karikaturista i ilustrator stripova, napisao je na Instagramu da Pareman nije mogao ni da sanja koliko njegov čin držanja znaka "stop" predstavllje predskazanje, u vreme optužbi protiv čileanske policije za zloupotrebu ljudskih prava i zahteva da se povećaju penzije i smanje cene komunalnih usluga.

"Postoji nešto simbolično u štitu tog mladog buntovnika što on možda nije shvatio u to vreme. Bio je uvučen u bes od kojeg niko danas ne može da pobegne, a to je samo bio njegov način da se zaštiti", napisao je Salinas.

Nekoliko karikaturista, uključujući Salinasa, sa Paremanom su nacrtali i psa zvanog Matapakos, što je reč čileanskog slenga za "ubicu policajaca".

Taj pas, jedan od mnogih lutalica u Santjagu, crni je mešanac sa crvenom maramom oko vrata, koji se često pridruživao protestima 2011. godine, na kojima je zahtevano besplatno univerzitetsko obrazovanje.

Matapakos je tako nazvan jer je pokazivao antipatiju prema policiji za razbijanje demonstracija koja se sukobljavala s demonstrantima i često se moglo videti kako laje i reži na njih.

Druge ličnosti koje su postale fenomen na društvenim mrežama su čovek obučen u Spajdermena koji izvodi improvizovani ples oko šipke u metrou, gde su protesti započeli, kao i osoba obučena u lik Pikačua iz Pokemona koja pleše među demonstrantima.

Do sada su u protestima u Čileu poginula najmanje 23 čoveka, više od 1.650 demonstranata i 800 policajaca je povređeno, a više od 7.000 osoba je uhapšeno.

strana 1 od 530 idi na stranu