Grenel pokreće posustali dijalog Beograda i Prištine

Trampov specijali izaslanik za dijalog Beograda i Prištine, Grenel, kaže da će obe strane morati da ubrzo blisko sarađuju, pogleda uperenog u budućnost.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/ALEXANDER BECHER
Foto: EPA-EFE/ALEXANDER BECHER

On je u okviru poteza čiji je cilj pokretanje blokiranog dijaloga Beograda i Prištine, završio je svoju posetu jednostavnom porukom od predsednika Donalda Trampa.

Ova poseta usledila je samo nekoliko dana nakon što ga je Tramp imenovao kao specijalnog izaslanika Bele kuće za Kosovo i Srbiju, piše Jovan Kovačić u svom tekstu. Nakon izbora od 6. oktobra na Kosovu mandat bivšeg komandanta OVK Ramuša Haradinaja neočekivano se završio nakon što se oglušio o pozive Zapada da odblokira dijalog sa Beogradom. "Građani Srbije i Kosova žele mir, ekonomski razvoj, posao, i bolji život za svoju decu. Nakon sastanka sa poslovnim liderima, političarima i građanima, nadam se da možemo da postignemo napredak", piše briselski Nju Jurop.

Grenel je trenutno američki ambasador u Nemačkoj i blizak i poverljiv saradnik Trampa, podseća se u tekstu. On je putovao u Prištinu da bi se sastao sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem i liderima Samoopredeljenja posle njihove pobede na izborima, kao i sa Isom Mustafom, Vjosom Osmani, i Kadri Veselljijem iz DSK, manjeg koalicionog partnera Tačijeve Demokratske partije.

U Beogradu se Grenel sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i grupom srpskih biznis lidera predvođenih predsednikom Privredne komore Markom Čadežom.

Grenel je fokusiran na rešavanje poslednjeg zamrznutog konflikta na jugoistoku Evrope kako bi se oslobodio ekonomski potencijal regiona. Mi se nadamo saradnji sa vladama Srbije i Kosova kako bi se dovele visoke biznis investicije u pravcu političkog rešenja", rekao je za Nju Jurop zamenik šefa misije američke ambasade Gabrijel Eskobar.

Sama činjenica da je Grenel započeo obe posete sastavši se najpre sa liderima biznis krugova je jasna poruka da je ovo novi pristup posustalom dijalogu, kazao je za Nju Jurop izvor blizak pregovorima.

"Moramo da razumemo da ćemo zaostati u ekonomiji i razvoju, da necemo imati budućnost ako ne rešimo naše probleme, dodao je on.

Grenel je posle sastanaka u Beogradu i Prištini na Tviteru poručio: "“Snažno je uverenje Trampove adminstracije da ekonomski razvoj, stvaranje radnih mesta za mlade i povećane mogućnosti trgovine predstavljaju klučni deo osiguranja trajnog mira. Cilj je da zbližimo naše partnere u Srbiji i na Kosovu radi sveobuhvatnog rešenja konfliktnih tačaka u regionu".

Stručnjaci veruju da izbor Grenela, samo nekoliko nedelja posle imenovanja diplomate Stejt dipartmenta Metjua Palmera za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan, pokazuje snažnu posvećenost Trampa tome da se odblokira trenutni politički i ekonomski zastoj, navodi se u tekstu.

strana 1 od 127 idi na stranu