Slučaj "Reket": Bokiju 13 još 30 dana pritvora; Sobranje sutra o razrešenju Janeve

Šoumen Bojan Jovanovki Boki 13 i biznismen Zoran Mileski osumjičeni u aferi "Reket" u S. Makedoniji za iznudu 1,5 miliona evra dobili su novih 30 dana pritvora.

Izvor: B92

Petak, 13.09.2019.

19:27

Slučaj
Ilustracija: EPA/ Georgi Licovski

Osnovni krivični sud u Skoplju danas je po drugi put produžio pritvor osumnjičenima u aferi "Reket", u kojoj je osumnjičena i šefica Specijalnog tužilaštva u toj zemlji Katica Janeva.

Jovanovski i Mileski su u istražnom pritvoru u Skoplju od 15. jula ove godine. Oni su osumnjičeni za iznudu i pranje novca.

Šefica Specijalnog tužilaštva Katica Janeva je pritvorena 21. avgusta kada je Tužilaštvo za organizovani kriminal i korupciju u Skoplju proširio istragu u aferi "Reket". Janeva je osumnjičena za zloupotrebu službenog položaja i ovlaščenja, nakon što je italijanski list La Verita objavio prisluškivane razgovore u kojima se čuje i njen glas.

U razgovoru objavljenom na portalu La Veritas između osumnjičenog Bojana Jovanovskog - Boki 13 i oštečenog Jordana Kamčevog, od koga su iznuđeni 1,5 miliona evra u zamenu za oslobađanje od pritvora, čuje se glas Katice Janeve koja se obraća Kamčevu, rekavši da ne brine i da će sve biti ok. U makedonskom Sobranju u subotu će se glasati o predlogu za razrešenje šefice Specijalnog tužilaštva Katice Janeve u toj zemlji, koja je osumnjičena u aferi „Reket“, prenosi portal Plusinfo.

Predsednik Sobranja Severne Makedonije Talat Džaferi za sutra je zakazao sednicu sa jedinom tačkom na dnevnom redu - razrešenje optuženog tužioca Katice Janeve.

Prethodno, poslanici opozicionog VMRO-DPMNE optužili su vladajući Socijaldemokratski savez i premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva da se plaše da razreše Janevu da ne bi ugrozili visoke funkcionere umešane u aferu "Reket". VMRO-DPMNE juće je zahtevao hitnu sednicu za razrešenje Janeve.

Janeva je u pritvoru od 21. avgusta nakon što je skopsko Tužilaštvo za organizovani kriminal i korupciju proširio istragu u slučaju "Reket" u kome se šefica Specijalnog tužilaštva tereri za zloupotrebu službenog položaja i ovlaščenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: