Komitet UN: Srbija je odgovorna za izručenje Ajzea

Komitet protiv mučenja Ujedinjenih nacija proglasio je Srbiju odgovornom za ekstradiciju kurdskog aktiviste Dževdeta Ajaza 25. decembra 2017. Turskoj.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.08.2019.

18:14

Komitet UN: Srbija je odgovorna za izručenje Ajzea
Ilustracija: Getty images/ Spencer Platt / Staff

Kako je saopštio beogradski centar za ljudska prava, najavljena je konferencija za novinare o ovom slučaju za 2. septembar na kojoj će se obratiti i vršilac dužnosti stalnog koordinatora tima UN u Srbiji Hans Fridrih Šoder.

Odlukom UN-ovog komiteta je precizirano da je izručenjem Ajaza Srbija "povredila čl. 3 i čl. 22 Konvencije protiv mučenja i drugih svirepih, nečovenih ili ponižavajućih kazni ili postupaka“.

Ajaz trenutno u Turskoj služi petnaestogodišnju kaznu zatvora.

Srbija je sprovela ekstradiciju Ajaza uprokos zahtevu Komiteta protiv torture UN koji se zasnivao na nalazu sud za ljudska prava u Strazburu da je on u ranijem pritvoru u Turskoj bio izložen torturi.

Ministarka pravde Nela Kuborović je potpisala je odluku o ekstradiciji uz objašnjenje da je zahtev iz UN stigao kasno, što je komitet UN demantovao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: